advertentie

Venlo past voor proef staatswiet alleen voor Nederlanders

Venlo wil graag meedoen als proefgemeente voor staatswiet, maar wel op eigen voorwaarden. Burgemeester Scholten eist dat ook Duitsers uit het grensgebied in de coffeeshops terecht kunnen. Het kabinet ziet dat niet zitten.

Ingezetenencriterium

Ministers Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en Bruno Bruins van Medische Zorg zijn niet van plan om voor grensgemeenten een uitzondering te maken. Het kabinet wil vasthouden aan het ingezetenencriterium. Dat betekent dat de coffeeshops geen wiet mogen verkopen aan mensen die niet kunnen aantonen dat ze in Nederland wonen.

Geen reële conditie

De gemeente laat weten dat geen reële conditie te vinden. Bij de invoering van de wietpas in 2012 werd al eens geprobeerd om het ingezetenencriterium als regel in te voeren. Dat leverde destijds veel extra overlast op doordat drugstoeristen hun heil zochten in het criminele circuit. De gemeente besloot daarop buitenlanders in de coffeeshops te gedogen, mits ze zich registreren. 

 

'Opzettelijk laten mislukken'

Peter Schneider van coffeeshop Nobody’s Place in Venlo-Zuid zou graag meedoen aan een proef met staatswiet. ‘Staatswiet heeft veel voordelen. Al is het alleen maar vanwege de volksgezondheid. Maar het kan hier nooit werken als dat ingezetenencriterium wordt gehandhaafd. Dan keren we terug naar de overlast van 2012 en dat wil niemand. Ik ben blij dat we hier een praktische burgemeester hebben die er net zo instaat. Landelijk lijkt het wel of ze die proef opzettelijk willen laten mislukken. Maar dat zal vooral met de partijen in de coalitie te maken hebben.’

Overgang

De ministers willen de proef wel door laten gaan. Het is de bedoeling dat deze vier jaar duurt, met een optie voor een verlenging. Als het kabinet tevreden is en helemaal over wil gaan op legale wietteelt, dan kan de proef nog anderhalf jaar doorlopen om de overgang te kunnen regelen.

advertentie

Lees ook deze artikelen