advertentie Miso Oriental Header

Venlo ontvangt 1,5 miljoen van Rijk voor duurzame plannen

Huiseigenaren in Venlo die hun woning duurzamer willen maken door bijvoorbeeld te isoleren kunnen dit jaar daarvoor een bedrag van maximaal 1.000 euro krijgen. Venlo ontvangt vanuit het Rijk 1,5 miljoen euro om daarvoor zogenaamde duurzaamheidscheques uit te schrijven.

De gemeente ontving daarover een schrijven van de minister van Binnenlandse Zaken. Daarin staat ook te lezen dat de gemeente het geld krijgt vanwege de hoge kwaliteit van de Venlose plannen. 'Uit de plannen blijkt dat jullie voortvarend van start willen gaan. Daarmee leveren jullie een belangrijke bijdrage aan het realiseren van de Urgenda-doelstellingen', aldus de minister in een brief.

95 miljoen

Het Rijk had een pot geld met 95 miljoen euro klaarstaan voor gemeenten en ontving in totaal 223 aanvragen. Daarmee werd het beschikbare budget met 8 miljoen euro overschreden, zodat de aanvragen dus op basis van kwaliteit zijn beoordeeld. Alleen de gemeenten met de beste plannen krijgen geld. De gemeente presenteerde in november de plannen voor het duurzaamheidsfonds. Behalve aan de duurzaamheidscheques wordt een deel van het geld gebruikt voor het project De Groene Straat. 'Dat gaat dan over de straat in de volle breedte. Van het asfalt tot de tuinen en huizen zelf', zei wethouder Marij Pollux (GroenLinks, Duurzaamheid) er in november over. Daarnaast wordt een zogenaamd duurzaamheidsloket ingericht. Hoe dat er precies uit komt te zien is nog niet duidelijk.