advertentie

Venlo is klaar voor een prinses

De faatse in de optocht zijn de graadmeter voor dat wat speelt binnen een gemeenschap. Een verslag vanuit de Venlose carnavalsoptocht.

Wat zijn de onderwerpen die spelen binnen een gemeenschap? Kijk naar een carnavalsoptocht en de faatse vertellen het je. Een carnavalsoptocht zonder deze einzelgängers is daarom niet compleet. Jazeker, een optocht heeft wagenbouwers, muziekgezelschappen en grote kleurrijke groepen net zo hard nodig. Maar het zijn de faatse die inspelen op de actualiteit of komen met een woordgrap. Als het goed is, zorgen ze voor de glimlach tijdens de optocht.

Improvisatie

Een goed idee en de nodige improvisatie zijn al voldoende om mee te trekken. Weken voorbereiding kan, maar hoeft niet per se. Dat goede idee kan nog tot enkele uren voor de eerste optochtwagen begint te trekken ontstaan. Het gaat de faatse om de voorpret en tijdens de optocht om de interactie met het publiek. Wanneer de deelnemers zich verzamelen op de Deken van Oppensingel verschijnen ook de faatse. Het moment waarop duidelijk wordt of het idee dat is bedacht uniek is, of dat meerdere de briljante ingeving hebben gehad. Hier wordt ook te plekke bepaald waar je precies aansluit in de optocht. Achter die joekskapel? Of voor die grote wagen met muziek?

Blexit

Zo gaat het al jaren en dus ook op carnavalsmaandag in Venlo. Veel komt er deze optocht voorbij. Van klimaatverandering waarbij met het bordje 'Klimaat Verdruuëgd?' twee faatse in regenpak en een leeg bierglas voorbijtrekken. De perikelen in de Bolwaterstraat waar een winkelpand door de burgemeester werd gesloten omdat de pandeigenaar werd bedreigd, inspireert twee andere faatse om als cowboy mee te trekken. 'Veur al og wildwest-artikele: www.bol(water).com', staat op het bordje te lezen. En ook de Brexit ontbreekt niet. Drie faatse trekken voorbij met de boodschap dat het tijd wordt voor een vertrek van Blerick, een Blexit.

Prinses

Opvallend is het aantal prinsessen dat dit jaar meeloopt. Zo loopt er een vrouwelijk dreejspan mee met twee 'danslewiekes'. Maar ook een grote groep vrouwen onder het thema 'prinsesse zat'. Om dat kracht bij te zetten worden sjerps uitgedeeld aan mogelijke toekomstige prinsessen zodat er na enkele uren optocht door de Venlose binnenstad tientallen prinsessen rondlopen. Die komen zelfs bij elkaar voor een heus staatsieportret. Dit jaar stond met prins Erik I nog een man op de laatste wagen van de Venlose optocht. Na deze optocht is het duidelijk dat er ook genoeg vrouwen met ambities zijn.

advertentie

Lees ook deze artikelen