advertentie

Venlo-incident precies 80 jaar geleden

Het is morgen precies tachtig jaar geleden dat het Venlo-incident plaatsvond bij Café Backus bij de Duitse grens. Op 9 november 1939 werden daar Engelse geheim agenten in de val gelokt door de SS.

Nederland neutraal

Het voorval was vooral opvallend omdat Nederland destijds nog neutraal was. Hitler misbruikte het incident in mei 1940 om aan te tonen dat Nederland zich in de oorlog gemengd had, aangezien de Nederlandse Luitenant Klop bij het incident betrokken was. Uiteindelijk kwam het incident zelfs in de oorlogsverklaring terecht.

Drie straten 

Op de Herungerberg herinneren nog drie straten aan het historische voorval: de Negen Novemberweg, Luitenant Klopweg en de Kapitein Bestweg. Kapitein Sigismund Best was een van de Engelse geheim agenten. Hij overleefde de concentratiekampen Sachsenhausen en Dachau en schreef in 1950 een bestseller over het Venlo-incident.

Bekroonde documentaire weer op tv

Omroep Venlo zendt zaterdagavond vanaf 18.30 uur de documentaire Het Venlo Incident, 70 jaar na dato opnieuw uit. De film werd tien jaar geleden gemaakt door programmamaker Jeroen van den Kroonenberg voor Omroep Venlo. Betrokkenen komen daarin aan het woord en er is een reconstructie van het incident.

advertentie

Lees ook deze artikelen