advertentie Obesitas kliniek header januari

Venlo houdt opnieuw miljoenen euro's over

De gemeente Venlo houdt voor het tweede jaar op rij onverwacht miljoenen euro's over ten opzichte van de eigen begroting. Voor 2020 wordt rekening gehouden met een bedrag van 6,2 miljoen euro.

Dat schrijft de gemeente in de financiële rapportage over het jaar 2020. Terwijl andere middelgrote steden in zwaar weer verkeren en noodgedwongen hun ambities en uitgaven moeten bijstellen, bevindt Venlo zich in een positie dat het kan investeren in kansen die zich voordoen, concludeert het stadsbestuur.

Uitkeringen

Venlo hield over het jaar 2019 al 6,5 miljoen euro over. Die financiële meevaller was voor een deel toe te schrijven aan de goedkopere uitvoering van zorgtaken. Ook haalde de gemeente meer geld op dan verwacht met het verstrekken van bouwvergunningen. De miljoenen die in 2020 overblijven zijn voor een groot deel het gevolg van uitkeringen van het Rijk die vooraf niet waren voorzien.

Coronafonds

Venlo geeft aan dat de miljoenen die overblijven worden gereserveerd voor investeringen in het kader van de regiodeal. Ook biedt het miljoenenoverschot  volgens het stadsbestuur de gelegenheid geld te reserveren voor de gevolgen van de coronacrisis. Daar is weliswaar al een fonds van twee miljoen euro voor in het leven geroepen, maar het is de gemeente naar eigen zeggen inmiddels ook duidelijk geworden dat er meer geld nodig is.