advertentie Miso Oriental Header

Venlo heeft een stadsbibliotheek, maar betaalt voor een dorpsbieb

Het wordt tijd dat politiek Venlo structureel meer geld vrijmaakt voor Bibliotheek Venlo. Dat betoogt directeur Geja Olijnsma. Ze heeft daarbij de cijfers aan haar zijde: de bieb presteert bovengemiddeld, maar krijgt daarvoor wel te weinig geld. 

De gemeente liet alle grote culturele voorzieningen doorlichten in de aanloop naar het nieuwe cultuur- en subsidiebeleid. Daaruit bleek dat die voorzieningen als poppodium, theater en kunstencentrum het prima doen, maar wel financieel onder druk staan. Nieuwe bezuinigingen op de grote instellingen komen er dan ook niet, maar dat is voor Bibliotheek Venlo niet genoeg. 'Het is tijd dat we nu gaan repareren', zegt Olijnsma.

Zeven euro

De bibliotheek verloor de afgelopen jaren in de miljoenenbezuinigingen op cultuur een kwart van haar subsidie. 'We hebben onszelf opnieuw uitgevonden en ervoor gekozen ook vestigingen in de dorpen te houden', zegt Olijnsma. Het werk dat de bieb verricht als het gaat om bijvoorbeeld educatie en ontmoeting wordt geprezen. Sterker nog, Bibliotheek Venlo doet het beter dan vergelijkbare biebs in het land. En dat is des te opmerkelijker wanneer je weet dat de bieb daarvoor beduidend minder geld krijgt dan die vergelijkbare biebs. Ruim zeven euro per inwoner minder. 

Dorpen

Venlo heeft een stadsbibliotheek, maar betaalt voor een dorpsbieb, klonk het al in politiek Venlo. Die moet nu in de aanloop naar de begroting dit najaar dus structureel meer geld vrijmaken. 'Want met alleen complimenten redden we het niet. Het geld is vooral nodig om onze kerntaken als educatie ook in de dorpen aan te kunnen bieden. Door het gebrek aan geld kiezen we nu vooral voor de stad Venlo en het aanpakken van grootstedelijke problemen. Daarmee doen we de kleine kernen tekort', zegt Olijnsma.

Opdracht

Het geld gaat dus naar professionals voor in die dorpen. Want, zo merken ze bij de bieb, de inwoners van Arcen, Velden, Blerick, Tegelen of Belfeld komen niet naar Venlo. Olijnsma sprak afgelopen woensdagavond al in een voorbereidende raadsvergadering en merkte daar dat de politiek waardering voor het werk van de bieb heeft. Ze heeft dan ook vertrouwen dat de gemeenteraad met een duidelijke opdracht komt voor het college. 'Ik begrijp ook dat zeven ton een hoop geld is en ik kan me voorstellen dat dit niet ineens komt. Maar laten we daarover praten en in ieder geval met iets beginnen.'