advertentie VieCuri Mooi

Venlo bekijkt begraven van hoogspanningsmasten

De gemeente Venlo bekijkt de mogelijkheden van het ondergronds brengen van de hoogspanningsmasten die nu nog door de Blerickse wijk Klingerberg lopen. Het college verwacht daar binnenkort een definitief besluit over te kunnen nemen.

Dat schrijft wethouder Sjors Peeters (50PLUS, Wijken) in een notitie aan de gemeenteraad. Peeters reageert daarmee op vragen die coalitiepartij EENLokaal aan het college had gesteld.

Kosten

De partij wijst op de landelijke regeling voor het verwijderen van hoogspanningsmasten. Gemeenten kunnen in die regeling de netbeheerder opdracht geven die ondergronds te brengen, maar dan moet de gemeente wel twintig procent van de kosten dragen, tot een maximum van 975.000 euro. 'Sinds 1938 lopen er hoogspanningsmasten door Klingerberg. Het gebied had lang een landelijk karakter, maar is nu een redelijk dichtbevolkte woonwijk met ruim 4.000 inwoners. De hoogspanningsmasten zijn echter gewoon blijven staan', aldus EENLokaal-raadslid Leon van den Beucken in zijn schriftelijke vragen.

Kansen

Van den Beucken wijst verder op het feit dat in de gemeente Peel en Maas al werk wordt gemaakt van het verwijderen van hoogspanningsmasten. Hij ziet daarom ook kansen om in Blerick hetzelfde te doen. Peeters verwacht begin december uitsluitsel te kunnen geven.