advertentie

Veldens bedrijf maakt toetje voor herstel ziekenhuispatiënten

Een zuivelbedrijf uit Velden heeft samen met VieCuri een eiwitrijk tussendoortje ontwikkeld. De ijsmousse staat sinds kort op de kaart van het Venlose ziekenhuis en helpt patiënten sneller te herstellen na ziekte.

Ineke Haast uit Velden kwam er zes jaar geleden achter dat ze lymfeklierkanker had. Tijdens haar behandeling ontdekte ze dat er soms nog wel eens iets schort aan de voeding in het ziekenhuis. Als eigenaresse van een zuivelbedrijf wilde zij hier iets aan doen. ‘Toen ik in het ziekenhuis lag, kreeg ik een tussendoortjeskaart met daarop allerlei snacks zoals Snickers, M&M's en Bifi-worstjes, zegt Haast. ‘Met de kennis die ik heb van voeding dacht ik, waarom krijg ik dit voorgeschoteld? Terwijl ik eigenlijk gezonde voeding tot me moet nemen.' 

IJsmousse

Dat was voor de Veldense reden om in haar zuivelbedrijf iets te ontwikkelen om deze groep mensen in ziekenhuizen te helpen. Het product is een ijsmousse die niet alleen lekker is maar vooral ook eiwitrijk. Via een innovatieproject op de Brigthlands Campus in Venlo kwam het ziekenhuis in contact met het zuivelbedrijf uit Velden. Samen zijn ze de mousse verder gaan ontwikkelen. Na een testperiode staat die nu dus op de kaart.

Bouwstof

‘Eiwitten zijn een bouwstof voor het lichaam. Met name bij herstel zijn eiwitten heel belangrijk', legt teamleider patiëntenvoeding Nadia van Rhee van ziekenhuis VieCuri uit. Daarnaast is het door de structuur van het product makkelijker te eten en door te slikken dan de tussendoortjes die tot voor kort gebruikt werden.

Zeer tevreden

Het Venlose ziekenhuis is dan ook zeer tevreden over de Veldense ijsmousse. 'We hebben het getest bij long- en cardiologiepatiënten maar ook bij interne geneeskunde. We krijgen zoveel positieve reacties dat we besloten hebben om het op de tussendoortjeskaart te laten staan', zegt Van Rhee. Niet alleen het Venlose ziekenhuis is enthousiast. Ook ziekenhuizen in Maastricht en Arnhem hebben belangstelling getoond in het Veldense tussendoortje.