advertentie

Veertig woningen boven monumentale winkelpanden

In de Venlose binnenstad zijn in monumentale panden de afgelopen drie jaar veertig woningen opgeleverd. Momenteel worden twee panden op de Markt en de Parade verbouwd, voor volgend jaar staat een project in de Klaasstraat op stapel.

Vastgoedeigenaren in de Venlose binnenstad sloegen drie jaar geleden de handen ineen in een nieuwe vereniging. Een van de doelstellingen was werk maken van een oud voornemen om monumentale winkelpanden die vanaf de eerste verdieping vaak leegstaan en verkrotten geschikt te maken voor bewoning. De resultaten daarvan worden nu zichtbaar.

Investering

'De tijd is er nu ook rijp voor. Geld op de bank levert niets meer op, investeren in panden loont. Daar komt nog eens bij dat er markt voor is. Behalve studenten zijn ook steeds meer oudere Venlonaren die nu nog aan de randen van de stad wonen geïnteresseerd in een woning in het centrum', weet vastgoedeigenaar Han Pasch. Eerder maakte hij al werk van de verbouw van de puddingfabriek, nu wordt zijn pand aan de Markt 24 verbouwd. 

Monumenten

Op de Parade 26 is Paul Cuijpers bezig met het restaureren van zijn monumentale pand. 'Leegstand levert niets op. Maar we doen dit ook om de Venlose binnenstad fraaier te maken. Wanneer ik door Maastricht loop zie ik overal monumentale panden die bewoond worden. Dat heb je in Venlo nauwelijks', zegt Cuijpers. Hij wijst er ook op dat de samenwerking met de gemeente Venlo cruciaal is voor het bewoonbaar maken van panden. De gemeente stelt met provincie subsidies beschikbaar, maar kijkt ook mee als hoeder van gemeentelijke monumenten. En die rol vraags soms om wat flexibiliteit. 'Wanneer je wilt dat monumentale panden weer bewoond worden moet je ook een middenweg vinden in wat pandeigenaren moeten behouden aan monumentale waarden', zegt Roy Denessen beleidsadviseur Monumenten bij de gemeente Venlo. 'Je moet als gemeente soms accepteren dat dingen verdwijnen, een balkje wordt weggezaagd of een plafond verlaagd.' 

advertentie

Lees ook deze artikelen