Veel misleidende claims op verpakking supplementen
Een pilletje dat de weerstand verhoogt, tegen virussen werkt of veelbelovend is tegen corona. Het zijn claims die op verpakkingen staan maar erg misleidend kunnen zijn. Het Food Claims Centre Venlo houdt zich bezig met dit soort claims en heeft nu meegewerkt aan een onderzoek van de Consumentenbond.
Veel mensen grijpen wel eens naar een supplement, zeker nu het griepseizoen is gestart en het coronavirus rondgaat. Toch is er maar zelden sprake van een wondermiddel. Als iets klinkt alsof het te mooi is om waar te zijn, dan is dat over het algemeen ook zo, bevestigen ze bij het Food Claims Centre Venlo
Misleiding
Uit het onderzoek blijkt dat veel claims op voedingssupplementen niet aan de eisen voldoen en dus misleidend zijn. De Europese autoriteit voor voedselveiligheid beoordeelt namelijk of een gezondheidsclaim wetenschappelijk is onderbouwd. Wanneer dit niet zo is mag de claim niet gebruikt worden. Ook is er een scherpe scheidslijn tussen wetgeving over voeding en wetgeving over medicijnen. ‘Een goedgekeurde claim kan bijvoorbeeld zijn: “Dit product ondersteunt in het behoud van een normaal immuunsysteem”. Je mag niet zeggen: “Dit product voorkomt dat je ziek wordt”, want dat is echt iets wat alleen over medicijnen gezegd mag worden', zegt onderzoeker Karin Lenssen van Food Claims Centre Venlo.
Kruidenpreparaten
Een geval apart zijn de claims op kruidenpreparaten. ‘Bij kruidenpreparaten zit er een heel groot stuk historie in. Dat we traditioneel iets gebruiken voor een bepaald doeleinde en daarom vinden dat het werkt.’, aldus Karin Lenssen. Veel van deze claims zijn nog niet wetenschappelijk beoordeeld door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid. Deze claims staan dan ook on hold. De claims mogen gebruikt worden, maar er moet wel een disclaimer bij staan dat de claim nog niet beoordeeld is. Onder de kruidenpreparaten vallen kruiden zoals sint-janskruid en ginseng.
Food Claims Centre Venlo
Food Claims Centre Venlo is een onderzoeksafdeling van de Universiteit Maastricht op de Venlose campus. De wetenschappers doen onderzoek naar voedingswetten en de gezondheid en veiligheid van voeding. Oprichtster Alie de Boer hoopt dat ze kunnen helpen bij het beter laten aansluiten van wetenschap op juridische processen en op de informatiebehoefte van mensen. 'Dus dat wij het eigenlijk misschien niet meer eens hoeven hebben over claims of wat ze doen, omdat iedereen dat gewoon weet.’