advertentie Obesitas site week 40 en 41

Veel gastcuratoren melden zich voor expo over familiegeschiedenis

In nog geen week tijd hebben 45 jongeren met Indische of Molukse roots zich aangemeld als gastcurator voor de nieuwe tentoonstelling Van Daar in het Limburgs Museum.

De tentoonstelling gaat over het koloniale verleden van Nederland en vooral over de historie van de families die halverwege de vorige eeuw van het voormalig Nederlands-Indië naar Nederland kwamen.

Stamboomonderzoek

Het museum heeft 25 jongeren geselecteerd die in oktober en november vier dagen bij elkaar komen. Ze maken kennis met stamboomonderzoek, duiken in de Indonesische en Molukse geschiedenis en interviewen hun eigen ouders of grootouders. De resultaten van het project Tracing your roots vormen vanaf 11 december de kern van de nieuwe tentoonstelling. De overige twintig mensen die zich hadden aangemeld, kunnen meedoen aan een online programma. Alle jongeren zijn tussen de 15 en 35 jaar en komen uit Limburg.

Stichting Zieraad

Tussen 1945 en 1965 kwamen bijna 300.000 mensen uit voormalig Nederlands-Indië naar Nederland. Ook in Limburg kwamen veel Indische Nederlanders en Molukkers terecht. Het Limburgs Museum wil hun verhalen in beeld brengen door de jongeren in hun familiegeschiedenis te laten duiken. Dat doen ze onder begeleiding van medewerkers van Stichting Zieraad.