advertentie Viecuri Mooi

Vastelaovesdinsdag favoriete carnavalsdag van Venlonaren

Vastelaovesdinsdag met de Boérebroélof is de carnavalsdag die door Venlonaren het hoogst gewaardeerd wordt. Dat blijkt uit het onderzoek naar de beleving van vastelaovend dat Jocus heeft laten uitvoeren.

Ongeveer 2.000 mensen vulden in maart de online enquête in. Het onderzoek is uitgevoerd door Onderzoeksbureau Markteffect uit Eindhoven.

Activiteiten

De Venlose optocht en de Boérebroélof zijn de meest bezochte Jocus-activiteiten, blijkt uit het onderzoek. Venlonaren geven Jocus een 8.4 voor de bijdrage aan de instandhouding van vastelaovend. Onder Noord-Limburgers ligt dat cijfer op 7.6.

Leedjesaovend

Van de respondenten kijkt 73 procent naar Opus Jocus Leedjesaovend, die traditioneel door Omroep Venlo wordt uitgezonden. Een groot deel daarvan doet dat live. Opvallend resultaat in de enquête is dat vooral jongeren onder de 30 jaar aangeven waarde te hechten aan tradities. Oudere deelnemers aan het onderzoek zijn juist vaker op zoek naar vernieuwing.

Jocus buigt zich volgende maand over de uitgebreide onderzoeksresultaten. Intentie van het onderzoek was om de uitkomsten te gebruiken om de traditie in de regio levend te houden.