advertentie Obesitas

Vastelaovend same!

Deze zaterdagmorgen brengt ons traditioneel het officiële begin van de vastelaovend. De vrijwilligers van het stadcomité BBZ hebben ervoor gezorgd, dat ’t stedje weer klaar is om tienduizenden vastelaovesvierders te ontvangen. Hulde daarvoor.

Aevel. Het vorig weekend stond voor ons al in het teken van het feest der feesten. Welbeschouwd begon de vastelaovend 2020 op het moment, dat ik uit de kleijerkas miene vastelaovesjas pakte. Ze zeggen weleens als de muren konden praten. Nou, hetzelfde geldt ook voor de vastelaovesjas. Al jaren draag ik die. Als ik hem weer voor het eerst aan doe, omhul ik mezelf met herinneringen aan voorbije vastelaovende.

Afgelopen zaterdag draaiden we de Venlose vastelaovend op vinyl in Take Five. Het werd steeds voller en de stemming steeg. We legden een plaatje op uit 1954. De mooiste uitvoering aller tijden van Sjiengele-boem! Gezongen door Felix Peters en live opgenomen in de voormalige Prins van Oranje aan de Kaldenkerkerweg. Wat La Marseillaise voor de Franse revolutie is en De Internationale voor de socialistische beweging, is deze versie van Sjiengele-Boem voor de Venlose vastelaovend. Het enthousiasme en de levensblijheid spatten ervan af. De Prins van Oranje overschreeuwt op verschillende momenten de zanger en de Hofkapel. Het plaatje is een relikwie van de Venlose vastelaovend op vinyl.

Als je het hoort, kun je alleen maar meezingen. Ook afgelopen zaterdag gebeurde het. Het volume stond op maximaal. Bij het sjiengele-sjiengele-sjiengele boem gingen de bekers met bier de lucht in. Op zeker moment schoven we het volume langzaam naar nul. Café Take Five had het gezang overgenomen van de Prins van Oranje. De volumeschuif ging weer naar boven en het omgekeerde gebeurde. Twee generaties Venlonaren werden na 6x11 jaar als het ware met elkaar verbonden.

Ook dat is vastelaovend. Een feest van verbinding. Verbinding met mensen nu en met dierbaren die overleden zijn. Ouders, die ons als kroèkestop voor het eerst meenamen naar de vastelaovend. Vrienden en vriendinnen, die jong zijn overleden. Ooit hebben we afscheid van ze genomen. Iedereen heeft het meegemaakt. In de toemel van de vastelaovend kan er iets gebeuren, waarop we ineens aan ze denken. Herinneringen borrelen op en het gevoel is zo overweldigend, dat het lijkt alsof ze ons nabij zijn. Ook dit is…

Vastelaovend same!
Sef Derkx