advertentie

Van het Julianapark door het museum naar Keulsepoort

Het nieuwe Museum van Bommel van Dam is straks onderdeel van een logische wandelroute tussen Julianapark en Keulsepoort. De definitieve plannen voor de verbouw van het monumentale postkantoor tot museum werden vandaag gepresenteerd. 

Museumdirecteur Paulo Martina is enthousiast over het ontwerp. 'Dit is het moment waar we met het hele team naar toe hebben geleefd. De collectie van een museum begint met het gebouw. Je laat met je gebouw zien waarvoor je staat', zegt Martina.

Route

Afgaande op het ontwerp staat het nieuwe Museum Van Bommel Van Dam voor openheid en bereikbaarheid. Met een nieuwe entree aan de Deken van Oppensingel waarin ook de museumshop, kunstuitleen en het museumcafé zijn gevestigd. Die entree maakt ook onderdeel uit van een openbare route van park naar Keulsepoort. 'De begane grond van het voormalige postkantoor is straks onderdeel van die route die loopt ook helemaal door tot aan het dak. Je mag ook helemaal naar boven en daar staat je dan iets moois te wachten', zegt architect Yvonne Segers. 

Inrichting Keulsepoort

Dat moois is dus de collectie van Museum Van Bommel Van Dam. Door de verbinding te zoeken met het park wordt er ook echt werk gemaakt van het Museumkwartier, weet wethouder Cultuur Marij Pollux. 'Juist omdat het ook heel dicht ligt bij het Limburgs Museum.' Het betekent wel dat het gebied Keulsepoort op de schop gaat. In samenspraak met onwonenden is daar al een plan voor opgesteld. 'De verkeerssituatie is er nu nog onoverzichtelijk en je ziet veel stenen. Ik kan wel al verklappen dat de nieuwe inrichting een stuk groener wordt', zegt Pollux.

 

Werk

De verbouw van het postkantoor start in het voorjaar van 2020. In 2021 moeten de deuren van het nieuwe Museum Van Bommel Van Dam opengaan. 'Dat klonk altijd als heel ver weg, maar komt nu toch erg dichtbij', weet Martina. 'Want we hebben nog veel werk te verzetten. Denk aan de complete inrichting van het museum, we hebben heel wat vierkante meters te vullen.' Martina is vooral enthousiast over het open karakter van zijn museumgebouw. 'Het wordt echt heel erg mooi.' 

advertentie

Lees ook deze artikelen