advertentie Viecuri Mooi

Van Bommel van Dam opent deuren in nieuwe pand

Bijna vijf jaar had Museum van Bommel van Dam geen locatie. Maar dit weekend keert het museum terug in volle glorie in het compleet verbouwde postkantoor.

Sporadisch werd er op locatie iets georganiseerd met het werk uit de Venlose moderne kunstcollectie. ‘Maar dat staat natuurlijk in geen verhouding met dit fantastische nieuwe gebouw’, zegt directeur Paulo Martina. Hij heeft de functie al 2,5 jaar, maar dus nog nooit terwijl er tegelijkertijd een permanente plek was voor tentoonstellingen ‘En laat dat net zijn wat we willen doen, waar we goed in zijn’, glundert Martina. Hij spreekt van een ‘heerlijk gevoel.’

Transformatie

Wie door het nieuwe gebouw loopt snapt wel waar de het goede gevoel van Martina vandaan komt. Het oude monumentale postkantoor is slim en mooi omgebouwd tot een modern museumgebouw. De transformatie was de afgelopen weken al van buiten te zien. De moderne uitstulping die als uitkijkpunt dient en de tweede ingang aan de kant van de Deken van Oppensingel.

Vrij toegankelijk

Na de officiële opening vrijdagmiddag kan iedereen ook binnen kijken. De komende dagen zijn nog voor genodigden maar vanaf zondag is iedereen welkom. Bijzonder aan het gebouw is dat ongeveer een derde van alle ruimtes ook zonder kaartje te zien is. Van de horeca op de begane grond tot de zolder op de derde verdieping met een dakterras. En natuurlijk het uitzicht vanuit de Duikbril; het futuristisch ogende kunstvenster op het dak. Maar uiteindelijk draait het natuurlijk om de kunst.

50 jaar MVBVD

Museum van Bommel van Dam bestaat volgende maand precies 50 jaar. Het museum grijpt dat moment aan om een overzichtstentoonstelling met de topstukken uit de eigen collectie te presenteren. Uit 14.000 werken in de collectie zijn ruim 70 topwerken geselecteerd. Terug zijn daarom de grote namen uit de oercollectie van Martijn en Reina van Bommel van Dam. De werken van Armando, Appel, Corneille en Lataster, maar ook van Rauschenberg en Hokusai. Aangevuld met de krenten uit de pap van wat er in de 50 jaar daarna is bijgekomen. Met ook Venlose schilders als Gies Backes en André Wiehager (die volgend jaar overigens ook een overzichtstentoonstelling krijgt in het nieuwe museum).

De werken worden gepresenteerd in de volgorde wanneer ze verworven zijn. Zo is goed te zien van waaruit de collectie is opgebouwd en hoe verschillende directeuren vervolgens hun stempel hebben gedrukt op de collectie. Behalve schilderwerk, is er ook sculpturaal werk (zoals de bekende Tajiri-knoop), grafiek, video-werk en fotografie. Al met al een mooie dwarsdoorsnede van het moois dat de collectie te bieden heeft. Met zelfs al een viertal werken in het laatste kabinet die geschonken zijn onder het bewind van de laatste directeur en dus voor het eerst te zien zijn.

AtelierNL

Een tweede expositie is een overzichtstentoonstelling van AtelierNL, een kunstenaarsduo dat projecten deed over de hele wereld. Ze verzamelen zand- en kleimonsters uit alle hoeken van de wereld en bewerken die tot keramiek en glaswerk dat er door de lokale samenstelling van de grond een unieke kleur en uiterlijk krijgt. Juist het maakproces is een cruciaal onderdeel van het verhaal dat ze willen vertellen.

Het duo exposeerde wereldwijd en presenteerde zich ook op de Dutch Design Week in Eindhoven waar ze hun thuisbasis hebben. Lonny van Ryswyck heeft als helft van het ontwerpersduo zelf Hout-Blerickse roots. Dus voor haar is de tentoonstelling met een overzicht van 15 jaar werk een thuiswedstrijd. 

Depot zichtbaar gemaakt

Ook het depot wordt binnenkort gevestigd in het nieuwe pand. Momenteel wordt er nog de laatste hand aan gelegd. De kelderverdieping is ervoor ingeruimd. Door een raam kan een kijkje worden genomen in de depotruimte. Aan de andere kant van de kelderruimte is bovendien een tweede raam. Daarachter bevindt zich een kamertje dat geheel gewijd is aan de naamgevers van het museum.

Eerbetoon

Er staan meubels en huisraad van Maarten en Reina van Bommel van Dam opgesteld. Zo krijg je het idee dat je in hun woonkamer kijkt. Alle spullen hebben ook daadwerkelijk toebehoord aan het koppel. Om het verhaal compleet te maken is met behulp van twee acteurs het ontstaansverhaal nagespeeld.

De filmpjes worden door middel van een driedimensionale projectietechniek tussen hun eigen spullen geprojecteerd. Zo lijkt het alsof ze werkelijk in de ruimte staan als ze vertellen over hun ontmoeting met kunstenaars en het idee voor het museum. Een mooi eerbetoon aan de stichters van het Venlose moderne kunstmuseum, wiens wens om altijd dicht bij hun kunst te blijven zo wordt gerespecteerd - zelfs jaren na hun dood.