Unne kwante hoeëgheid

Hebben jullie ook het diepe gegrom gehoord van de week? Nee? Laot òg dan astebleef de oere oètspuite. In het gegrom vloeiden teleurstelling en verontwaardiging samen. Het kwam uit de tenen van Joseph. Ken! Joseph, zo noemden in 1932 de paters van Steyl de nieuwste aanwinst voor hun Missiemuseum: een opgezette beer.

Hij was in Rusland geschoten en daar heerste de communistische leider Joseph Stalin. Vandaar. Het museum dreigt later dit jaar zijn deuren te moeten sluiten. De aanvraag voor meer subsidie is door de gemeente afgewezen, meldde Omroep Venlo. Binnenkort wordt het bezwaar tegen die beslissing behandeld. Er is alzoeë nog hoop. Aevel. Als Museumkaarthouder wil ik een oproep doen. Het Missiemuseum is al een beetje geholpen, wanneer alle Museumkaarthouders uit Noord-Limburg regelmatig op bezoek gaan bij Joseph. Kunnen we het afspreken?

Nog meer museaal nieuws. Van de waek sprak ik met Henk de Boer van het Jocusmuseum. Hij is enthousiast over een Boerebroelòfsfilm, die boven water is gekomen. De film duurt ongeveer een uur en is in 1976 gemaakt door Hans Derckx. Het is een super 8-millimeterfilm met synchroon geluid en dat was voor die tijd bijzonder. Hij ontstijgt daardoor het niveau van doorsnee amateurfilms. De Boerebroelòf werd in 1976 georganiseerd door De Sjièts van de Vleisstraot. Broéd was Will Lamberts en broédegom Im Winters. De film is een feest van herkenning en wie dat feest wil ondergaan, kan volgende week zondag terecht bij CityCinema. De eenmalige vertoning start om 12 uur.


Hoeëgheid
in 1976 was Toeën Dielen. Dit brengt ons aevel bij de vraag aller vragen. De vraag waarvan Jocusologe in deze tijd van het jaar een sjepèngkop krijgen. Wie wordt de nieje hoeëgheid? Het is een zanger, is de mening onder de Jocusologe. Naar alle verwachting is de Naate Raaf in #Jocus3Span2020 vertegenwoordigd. 

’t Mirakel van de Mieëwbaemp kwam ter afsluiting van ’t prinseraoje met liefst twee aanwijzingen. De eerste is een rekensom MMXX : 11 = 1. Het jaar 2020 gedeeld door het joeksgetal elluf heeft als uitkomst één hoeëgheid. Die snappen we. Het zou aevel nog duidelijker zijn, wanneer de uitkomst van de deling MV was. Een Romeins getal of de initialen van een vocalist, die de laatste twee weken vaak wordt genoemd.

Onder Jocusologe bestaat aevel twijfel of MV het wordt. Tot slot de laatste aanwijzing van de Vors: ‘De nieje hoeëgheid is kwant’. Tja… nu is alles klaor wie ein kluntje.

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx

P.S.: letste niejs MMXX : 11 = 3 x M