advertentie VieCuri Mooi

Uniek werk van Tsjechische duivelskunstenaar in Arcen

Het Franz Pfanner Huis op Park Klein Vink in Arcen is tijdelijk omgebouwd tot mini-museum voor het werk van Bořek Šípek. De in 2016 overleden Tsjech is wereldberoemd om zijn glaskunstwerken maar maakte ook meubels, serviezen, juwelen en beeldende kunst.

Het werk van Šípek hangt in de grote wereldmusea. Hij werkte in opdracht van Karl Lagerfeld en het Zwitserse designmerk Vitra. Nederlands beroemdste fotograaf Erwin Olaf maakte een fotoserie waarin Šípeks meubels een hoofdrol hebben. In Nederland hebben het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum werk van Šípek in bezit. De grootste collectie werken van Bořek Šípek is echter niet in handen van een museum maar van een geboren Venlonaar die voor de liefde naar Mook verhuisde: Henny Weckx.

Flamboyant werk

Weckx is zelf ook kunstenaar. Dat begon ooit met bloemsierkunst bij de Venlose bloemenzaak Nizza. Het rijke en flamboyante werk van Šípek en de weelderige vormen spraken hem begin jaren negentig van de vorige eeuw zo aan dat hij aan het verzamelen sloeg. Inmiddels heeft hij een indrukwekkende collectie opgebouwd die al lang niet meer in zijn woning in Mook past. Kasten, stoelen, servies, vazen, juwelen en zelfs een prieeltje voor in een grote theetuin. Een selectie van die verzameling is de komende maand te zien in Arcen. Vanwege de veelzijdigheid van zijn werk wordt hij daar gepresenteerd als "duivelskunstenaar".

Unieke stukken

‘Dit prieel heeft begin jaren negentig in het Vitra-designmuseum gestaan’, vertelt Weckx temidden van het werk van Šípek in het Franz Pfanner Huis. ‘Er is er maar eentje van gemaakt. Ik kreeg het twee weken voor deze tentoonstelling onder ogen. Het was voor het hier is opgebouwd nog niet eens uit mijn auto geweest.’ Het prieeltje is niet het enige unieke stuk in de collectie. Zo staan er diverse prototypes, bijvoorbeeld van zijn bekende witte, met rood velours beklede, Olga-stoel, waarvan er vijfhonderd in de Praagse Burcht staan. Van die stoelen prijken er ook vier in het Franz Pfanner Huis. ‘Maar van het prototype is er natuurlijk maar eentje.’

Havel en Lagerfeld

Een ander uniek stuk is een vier meter lange tafel die Šípek exclusief maakte voor Vaclav Havel. Havel was niet alleen de eerste president van Tsjechië, maar ook een goede vriend van Šípek. Rond de tafel staan verschillende rieten stoelen. Weckx: ‘Ontworpen voor Karl Lagerfeld voor zijn winkel in Parijs. En dan denk je: een rieten stoel, maar niet zomaar een rieten stoel. Ook een werkbureau dat hij voor Havel maakte is er te zien.

Te koop

De collectie van Henny Weckx is nog tot half oktober te bewonderen in Arcen. Extra bijzonder is dat een groot deel ook te koop is. Na dertig jaar verzamelen doet Weckx zijn levenswerk de deur uit.