advertentie

Uitvaart zwerver Graat rond na crowdfunding

De Venlose zwerver Graat Elbers krijgt maandag toch nog een mooie uitvaart. Dat lukt dankzij de crowdfunding die zoon Stef startte.

Graat Elbers overleed vorige week vrijdag op 56-jarige leeftijd. Omdat hij de afgelopen twintig jaar op straat leefde en daardoor schulden had opgebouwd, was er geen geld voor een waardige uitvaart. Zijn 23-jarige zoon Stef wilde echter niets weten van een anonieme gemeentebegrafenis en startte een inzamelingactie.

'De reacties waren hartverwarmend. Naast het feit dat mensen doneerden en lieve berichten stuurden, kreeg ik ook van verschillende kanten hulp aangeboden. Zo maakte iemand een mooi gedicht en een bloemenkrans', zegt Elbers. 'Natuurlijk waren er ook minder positieve reacties van mensen die beweerden dat ik geld wilde verdienen aan de dood van mijn vader. Maar dat schijnt er nu eenmaal bij te horen.' 

Schuld

Voor een reguliere uitvaart had Elbers 6.500 euro nodig, dat bedrag haalde hij niet. 'Mijn vader krijgt nu een kleine dienst in het uitvaartcentrum waar hij momenteel ligt. Vervolgens brengen we hem naar het crematorium, waar we voor de deur afscheid van hem kunnen nemen.'  2.500 euro is daarvoor nodig, de teller stond vrijdag op bijna 2.200 euro.

De inzameling stopt dus allerminst. 'Ik heb nu de afspraken gemaakt, het geld dat er niet is, wordt een schuld voor mij', zegt zoon Stef die zelf al financiële problemen heeft. 'Het belangrijkste voor mij op dit moment is dat mijn vader niet anoniem wordt begraven. Ik ben iedereen dankbaar die daaraan heeft meegewerkt en tevreden dat we dit voor mijn vader hebben kunnen doen.'

advertentie

Lees ook deze artikelen