Twee priesters voor Blerick, Heilig Hartkerk Venlo op slot

De parochies in Blerick kunnen uitzien naar twee nieuwe priesters, de parochiefederatie in Tegelen krijgt ook een nieuwe pastoor. Maar in de zomermaanden staat deken Jos Spee er in het dekenaat Venlo vrijwel alleen voor. 

Spee was als deken al verantwoordelijk voor de parochiefederatie Venlo. Recent kreeg hij na het overlijden van pastoor Jos van der Ven ook nog de zorg voor de Blerickse parochies en het parochiecluster Beesel waar pastoor Cesar Tablon door gezondheidsproblemen is uitgeschakeld. Tel daarbij op dat Spee sinds oktober vorig jaar ook verantwoordelijk is voor de Venlose Heilig Hartparochie die los staat van de parochiefederatie Venlo dan is de conclusie dat de Venlose deken het druk heeft een understatement. 'Maar er gloort hoop', zegt Spee. 'Want bij het bisdom in Roermond zien ze ook in dat we binnen het dekenaat Venlo op dit moment een uitzonderlijke situatie hebben.' 

Op slot

Spee heeft inmiddels te horen gekregen dat er voor Blerick een nieuwe pastoor is. De benoeming wordt volgende week verwacht. Ook krijgt Blerick nog een kapelaan. De Tegelse pastoor Marc Louie Calo vertrekt deze zomer voor een nieuwe functie naar de Filipijnen. Het bisdom gaf bij Spee al aan dat ook daar zicht is op een vervanger. Moeilijker is de situatie in de Venlose Heilig Hartparochie waar pastoor Michael Proksch door gezondheidsproblemen is weggevallen. Onder de eigenzinnige Proksch vertrok het kerkbestuur en bloedde de parochie dood.


Nu het er naar uitziet dat Proksch niet meer terug kan keren zijn er twee kerkmeesters aangesteld. 'Die gaan eerst orde scheppen', zegt Spee. De deken geeft daarbij aan dat een volgende stap het onttrekken van het kerkgebouw aan de eredienst is.

De kerk is al een jaar op slot nadat hij ernstig beschadigd was geraakt door blikseminslag. Geld om het gebouw te repareren is er niet. 'Door de kerk aan de eredienst te onttrekken kunnen we in ieder geval het financiële bloeden stoppen', zegt Spee. Daarbij spelen wel nog twee obstakels. Officieel is Proksch nog altijd pastoor van de parochie en zou hij dus het verzoek tot sluiting richting het bisdom moeten doen. En het gebouw heeft de status van rijksmonument, wat sluiting lastiger maakt.

Heksen

Ook voor het parochiecluster Beesel wordt een nieuwe pastoor gezocht. Spee verwacht dat daarover pas na de zomer duidelijkheid komt. 

We hebben de afgelopen jaren wel geleerd om te heksen, maar het verrichten van wonderen lukt nog niet zo.

• Deken Jos Spee over het tekort aan priesters


Dan zullen ook de nieuwe priesters voor Blerick en Tegelen arriveren. Het wordt dus passen en meten in de zomermaanden. 'Ik ben nu in gesprek met verschillende emeriti (gepensioneerde, red.) priesters over invalbeurten in de verschillende parochies. Op die manier proberen we toch alles door te laten gaan in de parochies, maar we moeten ook eerlijk zijn. Zeker in de vakantieperiodes zullen er momenten zijn dat het niet lukt. Dan spijt het mij, maar dan zullen ook weleens diensten uitvallen. Want we hebben de afgelopen jaren wel geleerd om te heksen, maar het verrichten van wonderen lukt nog niet zo.'