advertentie

Trein met kernafval reed door Venlo

Een transport met radioactief afval is op 19 november 2019 door Venlo gereden. De gemeente sluit niet uit dat vervoer van radioactief materiaal door Venlo ook in de toekomst in uitzonderlijke gevallen voor kan komen. 

Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in antwoorden op vragen van GroenLinks-gemeenteraadslid Wim Janssen. De Venlose fractievoorzitter had via de GroenLinks-afdeling in de Achterhoek vernomen dat er twee transporten vanuit Gronau via de Achterhoek en Venlo naar Amsterdam zouden zijn gereden. 

Het Venlose college heeft die informatie nagetrokken bij de Autoriteit Nucleaire Veiligheid Stralingsbescherming (ANVS). Eén van die transporten heeft daadwerkelijk plaatsgevonden op 19 november 2019. Het andere vervoer waar Janssen op doelde heeft plaatsgevonden, maar is niet via Venlo gegaan. 

Niet geïnformeerd

De gemeente is niet geïnformeerd over het transport. Dat was ook niet verplicht, zo staat in de antwoorden van het stadsbestuur aan de GroenLinks-fractievoorzitter. 'De ANVS geeft aan dat gemeentes over wier grondgebied transporten plaatsvinden alleen van tevoren worden geïnformeerd indien er sprake is van transport van beveiligd nucleair materiaal.' 

Het transport door Venlo betrof verarmd uranium. Dat is een stof die pas gevaarlijk kan worden in aanraking met water. Het risico daarop is met transport per spoor klein. Er is volgens de ANVS dan ook geen reden om extra maatregelen te treffen voor een eventueel ongeval en de bestrijding daarvan met verarmd uranium. 

Hoewel Venlo niet op de gebruikelijke route ligt voor transport van radioactief materiaal, mag de vervoerder in geval van overmacht (zoals werkzaamheden aan het spoor) afwijken van die route. Vervoer van radioactief materiaal door Venlo is in de toekomst dan ook niet uit te sluiten, zo schrijft het stadsbestuur. 'De verwachting is echter wel dat dit slechts uiterst zelden zal plaatsvinden.'

advertentie

Lees ook deze artikelen