advertentie

Tijdens de coronacrisis branden nog meer kaarsjes in Kepelke van Genuuje

Het is voor veel mensen een traditie: wie steun zoekt of hoopt op betere tijden steekt een kaarsje op in het Kapelletje van Genooi. Koster Leon Timmermans merkt dat de behoefte aan een kaarsje in tijden van het coronavirus sterker is dan ooit. 

'Veel mensen weten de weg naar de kapel te vinden om juist in deze tijd troost en rust te vinden', vertelt Timmermans. Maar het is wel troost zoeken met restricties. Briefjes in de kapel wijzen bezoekers erop afstand van elkaar te houden. Verder is de achterdeur van het heiligdom geopend zodat die als uitgang kan dienen. 'Op die manier hoeven mensen die komen en mensen die vertrekken elkaar niet te passeren in de smalle gang. Zo proberen we toch de 1,5 meter afstand te bewaren', zegt Timmermans.

Pasen

Kerkdiensten zijn er niet in deze tijd, maar kerkgebouwen zijn wel gewoon open. 'Je ziet ook dat mensen in de Martinuskerk komen om een kaarsje op de steken, maar 't Kepelke van Genuuje is al eeuwen de plek waar mensen naartoe komen in moeilijke tijden. Hier is het dus een stuk drukker', zegt Timmermans. 'Sluiten is dan ook geen optie, tenzij er alsnog strengere maatregelen komen natuurlijk. Dan moeten we. Maar ik ben wel bang voor de Paasdagen. Hoe we dan de 1,5 meter afstand kunnen bewaren in het kleine kapelletje. Ik denk dat ik maar met een stoel buiten ga zitten en mensen per vijf of zes naar binnen laat. Ik zie geen andere mogelijkheid om mensen op een veilige manier hun kaarsje te laten branden.' 

advertentie

Lees ook deze artikelen