advertentie

Tientallen parkeerplekken minder onder stadskantoor

Tientallen parkeerplekken onder het stadskantoor zijn de komende tijd buiten gebruik gesteld. Er zijn ook stutten aangebracht om vloerdelen te ondersteunen.

De maatregelen hebben te maken met nieuwe rekenregels die de overheid heeft opgesteld. Die regels werden opgesteld nadat in 2017 in Eindhoven een parkeergarage was ingestort. In constructies met dezelfde vloerdelen, moeten nu nieuwe rekenregels gehanteerd worden. In de parkeergarage Maaswaard en de begane grond van het stadskantoor zijn zulke vloerplaten gebruikt.

Volgens projectleider Ralph Thijssen van de gemeente zijn het maatregelen om theoretische risico's uit te sluiten. De constructie van de garage is nog net zo stevig als bij oplevering, zegt Thijssen. 'De vloeren zijn gebouwd volgens het Bouwbesluit en de wet- en regelgeving van toen. Het incident heeft zich voorgedaan na de oplevering van het stadskantoor.'

50.000 euro

Het gaat om tijdelijke maatregelen en de kosten zijn 50.000 euro. De maatregelen blijven maximaal een jaar van kracht in afwachting van een definitieve oplossing. Hoe die er uitziet, is nog niet duidelijk. 

Hoewel Q-Park eigenaar is van de garage, komen de kosten voor rekening van de gemeente. Toen Q-Park de garage kocht, liepen er al onderzoeken naar de nieuwe rekenregels. De nieuwe eigenaar van Maaswaard heeft toen met de gemeente afgesproken dat eventuele kosten die daaraan vast zouden zitten,  op het bordje van de gemeente zouden komen. Venlo onderzoekt de mogelijkheid om de kosten op een andere partij te verhalen.