advertentie

Testcapaciteit in Venlo uitgebreid, besmette mensen bellen zelf contacten

De GGD kan in de teststraat in Venlo vanaf vrijdag achthonderd testen per dag uitvoeren. Tot nu toe lag dat aantal op vijfhonderd.

De uitbreiding van de testcapaciteit is mogelijk omdat het laboratorium van Sanquin meer testen per dag kan onderzoeken. Uitgangspunt is dat de uitslag er binnen 24 uur is. Mensen die vroeg op de dag worden getest, krijgen dezelfde dag nog de uitslag. Dat heeft te maken met de intentie om medewerkers in zorg en onderwijs snel te kunnen berichten of zij besmet zijn of niet.

Zelf contacten informeren

De GGD Limburg-Noord stapt over op risicogestuurd bron- en contactonderzoek. Dat betekent dat besmette personen waar mogelijk zelf de mensen met wie ze in contact zijn geweest informeren. De GGD redt het niet meer alleen. In de regio is er capaciteit om achttien bron- en contactonderzoeken per dag op te starten, terwijl het aantal besmettingen rond de dertig ligt en verder stijgt. 'De cijfers in onze regio laten een verontrustende trend zien', zegt Jaap Wijnands, teamleider Infectieziektebestrijding bij de GGD.

Risico

De GGD vraagt de mensen bij wie de inschatting is dat dat kan, om zelf hun contacten te informeren. Ze krijgen wel hulp en de GGD zorgt ervoor dat ze over de juiste informatie beschikken om te delen met hun contacten. 'Schatten we in dat deze werkwijze een risico oplevert met het oog op het indammen van het coronavirus, dan benadert één van onze bron- en contactonderzoekers zelf deze contacten', schrijft de GGD Limburg-Noord.