advertentie Viecuri Mooi

Teruggetrokken Roze Zusters doorbreken zwijgen

De Roze Zusters in Steyl zetten zondag voor één keer de deuren open voor buitenstaanders die geïnteresseerd zijn in het leven van de zusters.

De Roze Zusters leiden een teruggetrokken bestaan achter de kloostermuren en praten nooit met buitenstaanders. Voor één keer doorbraken ze vandaag hun zwijgen op de Steyler Dag. 

De officiële benaming van de zusters is Dienaressen van de Heilige Geest van de Altijddurende Aanbidding en met name dat laatste nemen de zusters letterlijk. In de kapel van het klooster bidden de zusters bijna non stop. Vroeger deden ze dat 24 uur per dag. Tegenwoordig wonen er wat minder en de zusters die er wonen worden ook een dagje ouder, dus is er een bidpauze tussen elf uur 's avonds en twee uur 's nachts. 

'De juiste keuze'

 Tegenover L1 doet de 77-jarige Roze Zuster Maria Lucida haar verhaal.  Zij is al sinds 1964 bij de congregatie. Spijt van die beslissing heeft ze de afgelopen 55 jaar nooit gehad. 'Het is liefde, een roeping', zegt zuster Maria Lucida. 'En zo lang ik die liefde voor Hem nog iedere dag voel weet ik dat ik de juiste keuze heb gemaakt'.

De zusters hebben nauwelijks contact met de buitenwereld. Contact met familie hebben ze op enkele vaste momenten in het jaar. Een trouwerij of begrafenis moeten ze aan zich voorbij laten gaan. Ze brengen het grootste deel van de dag in stilte door. 

De belangstelling voor het eenmalige inkijkje in het leven van de Roze Zusters kon op grote belangstelling rekenen. Er was plek voor tachtig mensen en die plekken waren al gauw gevuld. Na het spreekuur wilde zuster Maria Lucida ook weer gauw rust: 'Het kost me veel energie. Het zal wel weer even duren om alle indrukken te verwerken en opnieuw de stilte te vinden. Daar heb ik nu wel weer behoefte aan.'