advertentie

Tentoonstelling halve eeuw Marokkaanse migratie in Venlo

In de bibliotheek in Venlo is vanaf vanmiddag een tentoonstelling te zien over Marokkaanse migratie. Het is namelijk vijftig jaar geleden dat Nederland en Marokko het verdrag tekenden, waarmee de arbeidsmigratie vanuit Marokko richting ons land op gang kwam.

De naam van de tentoonstelling luidt: ‘Halve eeuw Marokkaanse Migratie, een Gedeelde Geschiedenis’. De geschiedenis wordt verteld aan de hand van verhalen van Marokkaanse migranten en hun nakomelingen, foto’s en audiovisueel materiaal, oude gebruiksvoorwerpen, posters, brochures en publicaties. Bij de opening zijn ook Marokkaanse Venlonaren aanwezig van zowel de eerste als de tweede generatie, om hun verhalen en ervaringen te delen. 

Sociale strijd

In de tentoonstelling komt niet alleen de migratiegeschiedenis aan de orde, maar bijvoorbeeld ook de gezamenlijke sociale strijd tegen kernwapens en racisme in Nederland. Deze ervaringen worden in woord en beeld weergegeven. De status van Marokkanen in Nederland is veranderd van tijdelijke arbeidsmigrant naar Nederlandse staatsburger met rechten en plichten. Omdat deze verandering niet zonder slag of stoot is gegaan, is het doel van de tentoonstelling, naast het openbaren van persoonlijke verhalen van migranten, om tegenwicht te bieden aan negatieve en eenzijdige beelden. 

De tentoonstelling is gratis, de opening begint om 13.30 uur in de bibliotheek aan de Begijnengang. De expositie is te zien tot en met maandag 9 december. 

advertentie

Lees ook deze artikelen