advertentie Obesitas

Tentoonstelling

Nog steeds niet geweest? Dan wordt het de allerhoogste tijd. Tweede Pinksterdag is de laatste dag van de tentoonstelling van Evert Thielen. Mis het niet.

Over Evert Thielen gesproken. Hij was te gast bij Nedinscoplein. De kunstenaar wil graag iets blijvends maken voor Venlo. We schreven al eerder dat er plannen zijn voor een schilderij over de vastelaovend. Oeits Venlonaer  Thielen is vooral gecharmeerd van de Boerebroelóf en de ploète die de mensen dragen. Van de waek hoorden we fluisteren dat het niet zo maar een schilderij wordt. Nee, er wordt serieus gedacht aan een Venloos drieluik. Daarom zei de kunstenaar in Nedinscoplein, dat hij komende tijd gaat werken, werken, werken en nog eens werken.

Wat wordt de volgende tentoonstelling in het Limburgs Museum? Dat vraagt allewiels zelfs de horeca en middenstand zich af. Weer zo’n block buster? Heel kort stond op de Facebookpagina van het museum dat er een sportexpositie komt. Na een uur of wat was het bericht al verwijderd. Alsof emus voor of zijn beurt gesproken had.

We hoorden gisteren, dat er hard gewerkt wordt aan een project over Limburgse sporthelden. Van vroeger natuurlijk, aevel ook van nu. Denk aan Lieke Martens, Tom Dumoulin en Max Verstappen. Het is de bedoeling dat die coryfeeën ook in persoon naar Venlo komen. Het zit in de planning voor van de winter. Wordt wederom gefluisterd. Voor de jeugd komt er gelijktijdig Move & Play. Dat zijn opstellingen, waar je actief mee aan de slag gaat. Ze laten zien wat de invloed van beweging is op je lichaam. Daarnaast worden Limburgse sportverenigingen uitgenodigd om zich te presenteren. Wie gezag, het is nog in wiej zèk. Het klinkt aevel goed.

Tot slot. Wie van jullie heeft nog leren schrijven met een kroontjespen? Je zat in een ergonomisch volstrekt onverantwoord schoolbankje. Boven het schrijfblad was een afsluitbaar glazen inktpotje. De leerkracht vulde het met galnoteninkt uit een grote fles. Je nam je penhouder, stak er de kroontjespen in en bevochtigde die met speej. Klinkt dit bekend? Dan spooj òg naar een kleine tentoonstelling in de hal van het Gemeentearchief met schrijfgerei uit de jaren vijftig. Uit de tijd van voor de balpen. Het is een feest van herkenning.

Wies ’t aevel weer ens is,

Sef Derkx

PS: Maurice Steijngood of Maurice WoeSteijn?