advertentie Delta Fiber week 44-45

Telefonische lintjesregen: negentien onderscheidingen

Negentien inwoners van de gemeente Venlo zijn vandaag beloond met een koninklijke onderscheiding voor hun verdiensten. De traditionele rondrit ging dit jaar vanwege de coronacrisis niet door. Burgemeester Antoin Scholten belde de gedecoreerden.

Deze lintjesregen is het fysiek uitreiken van de versierselen niet mogelijk. Er wordt nog gezocht naar een moment later dit jaar om dat alsnog te doen.

Ridder

Achttien van de gedecoreerden dit jaar mogen zich nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Onder hen een paar uit Belfeld. Er is dit jaar één ridder. Dat is Hay Gout uit Velden. De 73-jarige Gout heeft grote verdiensten voor de historische werkgroep Arcen-Lomm-Velden. Hij is bouwer, oprichter, conservator en curator van streekmuseum De Hansenhof. Daarnaast zette hij zich in voor het Océ-museum, het kasteel in Arcen en stichting Kruisen en Kapellen.

Belfelds paar

Elly Kurstjens (62) en Herm Hermans (76) uit Belfeld zijn partners van elkaar en sinds vandaag allebei Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ze zetten zich in voor d’n Oeles in Tegelen, Kurstjens met name bij de jeugdafdeling en Hermans was bovendien prins en lid van de Raad van Elf. De twee waren allebei decennialang bestuurslid bij scouting Tichlouw.

Venlo

Zes gedecoreerden komen uit stadsdeel Venlo. Een van hen is de 69-jarige Hay Hendriks, teammanager van dames 1 van handbalvereniging HandbaL Venlo. Samen met dat team legde hij de afgelopen jaren de weg naar de top van Nederland af. Ook Ton in ‘t Zandt (70) heeft een lintje gekregen. Hij is heel actief in Venlo-Noord, onder meer als vrijwilliger bij het wijkoverleg en redacteur van de wijkkrant en de nieuwsbrief. De 79-jarige Cita Poppe-Corten is een van de drijvende krachten achter de Terre des Hommes-winkel in Venlo. Ze was bovendien lang mantelzorger en vrijwilliger bij de regionale afdeling van Alzheimer Nederland. Ook zij kreeg vanochtend een telefoontje van de burgemeester.

Wies Reinermann-Zeelen (69) is sinds 1998 vrijwilliger bij het Toon Hermans Huis. Ze initieerde en begeleidt de gespreksgroep voor nabestaanden. Het kersverse Lid in de Orde van Oranje-Nassau is bovendien vrijwilliger bij het Limburgs Landschap en de Kasteeltuinen. Harm Walstock (63) heeft zijn koninklijke onderscheiding onder meer te danken aan zijn bestuurlijke inzet voor muziekvereniging Joeks-Jagers en Koninklijke Muziekvereniging Fanfare Venlo. Ingrid Keder-van de Rijdt is met haar 49 jaar veruit de jongste gedecoreerde dit jaar. Ze is medeoprichter van de Venloop en nog altijd betrokken bij het evenement. Daarnaast is ze vrijwilliger bij stichting Stadsmunt Venlo.

Blerick

In Blerick kregen vier mensen een lintje. Annie Mulder-van Bree (74) was in 1980 een van de oprichters van Volleybalclub Meuleveld en is sindsdien vrijwilliger. Daarnaast is zij sinds 1996 vrijwilliger bij Slachtofferhulp Nederland, afdeling Roermond. Huub Mulders (75) ondersteunt hulpbehoevende buurtgenoten en zet zich als vrijwilliger in voor de Algemene Hulpdienst Venlo, de voedselbank en de kledingbank. Hij biedt bovendien sinds 1994 steun aan het gezin van zijn dochter, nadat zijn schoonzoon ernstig ziek werd.

De 77-jarige Hans Theunissen kreeg ook een koninklijke onderscheiding. Hij is heel actief in Hout-Blerick, sinds 2002 bijvoorbeeld als vrijwilliger bij activiteitencentrum Zalzershaof. Hij was daarnaast bestuurslid bij zangvereniging Vivace te Hout Blerick en actief bij De Poerker, Stichting Veldkruisen en Kapellen Venlo en het watermolenfeest. Ton van Lieshout is sinds 1984 vrijwilliger bij voetbalvereniging SV Blerick. Hij is jeugdleider en was in het verleden coördinator van de carnavalsactiviteiten, leider bij de voetbalkampen, wedstrijdsecretaris, lid van de jeugdcommissie en coördinator voor het winterzaalvoetbal.

Tegelen en Steyl

Ook in Tegelen en Steyl kregen vier mensen heuglijk nieuws van burgemeester Scholten. Onder hen de 64-jarige Peter Paar, die een onmisbare schakel is in de technische staf bij een aantal organisaties en verenigingen. Sinds 1990 gaat hij over het licht en de techniek bij de Passiespelen en ook toneelvereniging Setovera, theater De Garage en D’n Oeles maken gebruik van zijn expertise. Wil Oteman (68) houdt zich bezig met de historie van Millingen aan den Rijn. Hij is al een halve eeuw actief bij de heemkundekring en is medeoprichter, bestuurslid en redacteur van de Stichting Millings Jaarboek. Sinds 2013 is hij verder vrijwilliger bij het ministerie van Defensie, waar hij onderzoek deed naar de Nederlandse militaire geschiedenis in de Franse tijd.

Henny Geraeds-van den Heuvel (75) is sinds 1992 bestuurslid en voorzitter van het meldpunt Algemene Hulpdienst Tegelen, Steyl en Belfeld. Per jaar worden ongeveer duizend hulpvragen van ouderen en gehandicapten afgehandeld. Ze was daarnaast bestuurslid van De Zonnebloem en is mantelzorger. Uit Steyl komt gedecoreerde Bertha Tuithof-van Aarssen (79), vrijwilliger van keramiekcentrum Tiendschuur en de Tegelse Zieken- en Bejaarden Omroep. Voor die omroep maakt ze programma’s op radio en tv. In het verleden was ze lang lid van de Vrouwen Adviescommissie voor de Woningbouw Tegelen en secretaris en vrijwilliger bij Stichting Jongeren Sociëteit Steyl.

Velden

Naast ridder Hay Gout kregen in Velden nog twee mensen te horen dat ze zijn gedecoreerd. Dat zijn Jan Keijers en Hay Lucassen. De 68-jarige Keijers is sinds 2004 penningmeester van stichting Veldense Volkscultuur. Hij zet wandelroutes uit en was betrokken bij projecten als het oorlogsveteranenmonument en de renovatie van de oude dorpspomp. Ook Lucassen (65) zet zich in voor die stichting. Hij is bovendien sinds 2001 vrijwilliger bij de parochie St. Andreas en sinds 2007 secretaris en penningmeester van toneelgezelschap Spelenderwijs.