Tegelse mondkapjesleverancier: ‘Het is een gekkenhuis’

Leveranciers van veiligheidskleding krijgen veel bestellingen voor mondkapjes. Zo ook Tegelenaar Rob Noten: ‘Het is voor ons leveranciers een gekkenhuis.’

Noten wordt dagelijks platgebeld met verzoeken voor mondkapjes. De vraag voor mondkapjes blijft stijgen, het aanbod slinkt en de prijs wordt daardoor steeds hoger. 

40.000 mondkapjes

Nan Gong, een in Venlo wonende Chinees, heeft onlangs 40.000 mondkapjes van Nederland naar China laten verschepen. Ook hij kreeg van vrienden, familie en de Chinese overheid verzoeken om mondkapjes aan te leveren. De 40.000 opgestuurde mondkapjes zijn vooral verspreid over verschillende ziekenhuizen in China. 

Bescherming?

Mondkapjes zijn dus populair. Maar ze worden vaak verkeerd gebruikt. Er wordt dan ook veel openlijk getwijfeld aan de effectiviteit van mondkapjes als middel om het virus buiten te houden. 

Venlonaar en microbioloog Arjan Langen werd gisteren trending topic met zijn opmerking dat mondkapjes wel degelijk een goede bescherming zijn tegen het virus. 

Hygiënische maatregelen

Mondkapjes zijn volgens de microbioloog juist een goed middel om verspreiding van het virus te voorkomen, mits ze voldoen aan de voorwaarden en ze op een goede manier op- en afgezet worden.

Maar Langen geeft ook aan dat de situatie in Nederland nog niet dusdanig ontwikkeld is dat mondkapjes noodzakelijk zijn. ‘Algemene voorzorgsmaatregelen helpen al heel goed,’ zegt hij. Verspreiding van het virus kan voorkomen worden door bijvoorbeeld de handen goed en regelmatig te wassen en eventueel desinfecterende zeep te gebruiken. 

Lees hier alle laatste nieuws en informatie over het coronavirus.