advertentie Obesitas site week 40 en 41

Tegels oorlogsboek met lesmateriaal voor basisschool

De Tegelse Gertie Schouwenberg heeft een boek geschreven over de oorlog. Doel van het boek is om Tegelse basisscholieren les te geven over wat er zich in de Tweede Wereldoorlog in hun woonplaats heeft afgespeeld.

Het boek De Duitsers de baas bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over de 10-jarige Maaike Jacobs, een Tegels meisje dat de de bezetting van Tegelen meemaakt. Ze ziet de Duitsers op vrijdag 10 mei 1940 haar straat binnenrijden en vijf jaar later op 1 maart 1945 de bevrijding van Tegelen. De oorlogsverhalen van Maaike Jacobs zijn deels waargebeurde verhalen. Door de gebeurtenissen te omschrijven vanuit een leeftijdsgenoot hoopt de auteur dat de kinderen zich betrokken voelen bij het verhaal.

Lesmateriaal

In het tweede gedeelte is er aandacht voor vijftien plekken in Tegelen en Steyl waar de oorlog nu nog zichtbaar is. Op veel van die plekken komen mensen dagelijks zonder dat ze de geschiedenis ervan kennen. De Heemkundige Kring Tegelen heeft er lesmateriaal bij gemaakt zodat docenten aan de hand van het boek geschiedenisles kunnen geven over Tegelen in de oorlog.