Taalachterstand en ambitieus Belfeld in Nedinscoplein
Een op de vijf Venlonaren kan niet goed genoeg lezen en schrijven om optimaal te functioneren in de maatschappij. En Belfeld maakt werkt van ambitieboeken om het dorp op de kaart te zetten. Dat zijn de onderwerpen van Nedinscoplein.
Laaggeletterdheid is al jaren een groot probleem in Venlo. De gemeente staat al jaren hoog in landelijke lijstjes als het gaat om het aantal mensen dat ermee kampt. In het onlangs gepresenteerde coalitieakkoord werd de aanpak van laaggeletterdheid ook weer genoemd als een van de zaken die blijvend aandacht nodig hebben.
Programma
Om in kaart te brengen wie de mensen zijn die laaggeletterd zijn en om te laten zien hoe je iets kunt doen aan een taalachterstand is er nu een nieuw programma: Taalvragers. In de zesdelige serie die Omroep Venlo uitzendt komen Venlose taalvragers aan het woord en zien we hoe ze geholpen worden om hun taalvaardigheid te verbeteren. Het gaat hierbij om nieuwkomers die nog niet goed genoeg Nederlands spreken maar ook om autochtonen die nooit goed hebben leren lezen en schrijven.
Aangepast NOS-nieuws
Marinka van Iren is taalcoach bij de Bibliotheek Venlo en schuift aan aan tafel. Net als Innovatiemanager NOS Lab José de Vries. Zij is betrokken bij het project Nieuws van de Week, een wekelijks nieuwsprogramma speciaal voor mensen met een taalachterstand.
Ambitieboeken Belfeld
Ook aan tafel de Belfeldenaren Bertil Hoezen en Luciënne op het Veld. In Belfeld werden in 2019 vijftien schrijfboekjes verspreid om ideeën op te halen voor het dorp. Meer dan 1.000 ideeën werden opgehaald en inmiddels is een deel van die ideeën al omgezet in concrete acties.
De presentatie is in handen van Harry Lucker.