advertentie

Studie Gezondheid voor Fontys Hogescholen Venlo

Er wordt al jaren over gesproken, maar nu is het concreet: Venlo krijgt een opleiding gezondheid. Het gaat komend studiejaar vooralsnog om een propedeusejaar bij wijze van proef voor een mogelijke bacheloropleiding. 

'Er ligt momenteel een aanvraag bij het ministerie voor een volledige bacheloropleiding Gezondheid in Venlo. Als pilot mogen we komend studiejaar dus al aan de slag met een propedeuse. Wanneer we daar met een klas kunnen starten, zijn we zeer tevreden', zegt projectleider Joke Manders. De bachelor Gezondheid is een samenwerkingsverband tussen Fontys Hogescholen en Zuyd Hogeschool en ROC Gilde en is op dit moment nog volop in ontwikkeling.

Innovatie

De studie is straks geschikt voor scholieren met een diploma vwo, havo of mbo 4. Studenten worden ingezet op leerwerkplekken bij bijvoorbeeld zorginstellingen en gemeenten en gaan daar aan de slag met praktijkopdrachten en vraagstukken op het gebied van innovatie en technologie in de gezondheidszorg. Na het propedeusejaar is het mogelijkheid door te stromen naar diverse opleidingen binnen de gezondheidszorg en mogelijk de bachelor Gezondheid.

Belangrijk

Het is dus een langgekoesterde wens van Venlo om gezondheidsopleidingen naar de stad te halen. Volgens Fontys Hogescholen gaat het om 'een mooie aanvulling in het opleidingenpallet van Venlo.'  Wethouder Erwin Boom (PvdA, Hoger Onderwijs) noemt de komst van de opleiding 'gigantisch belangrijk' voor de ontwikkeling van Venlo als studentenstad. 'Op dit moment heeft Venlo opleidingen voor de logistiek, maakindustrie en agrobusiness. Vrijetijdseconomie wordt een belangrijke vierde pijler en gezondheid moet de vijfde pijler worden', zegt Boom. 'De opleiding richt zich ook op innovatie in de zorg. Een terrein waar veel mensen werken. Het is goed dat we nu ook in Venlo lokale mensen kunnen opleiden.'