advertentie

Student Fontys Venlo ontwikkelt prijswinnende paprika-software

Alexander Warkus heeft als eindproject van zijn bacheloropleiding in het Fontys GreenTechLab software ontwikkeld die paprikatelers helpt bij het tellen van hun oogst.

Twee weken voordat paprikatelers willen oogsten moeten ze op basis van een schatting bepalen hoeveel plukkers ze inhuren. Die schattingen weken vaak af van de werkelijkheid, waardoor telers te veel of te weinig plukkers inhuren. Om onnodige kosten te voorkomen ontwikkelde Warkus speciale software.

Robot

Een robot die loopt op de software van Warkus beweegt over buizen langs alle paprikaplanten. Vervolgens scant de robot welk onderdeel van elke plant een paprika is en welke geen. Op deze manier telt de robot met enorme nauwkeurigheid hoeveel paprika’s er twee weken later geplukt kunnen worden. Zo weet de teler precies hoeveel mensen hij moet inhuren.

Volgens Jan Jacobs, researcher in het GreenTechLab en begeleider van het project, en Warkus zelf zit er veel potentie in het project. Het doel is om de telrobots later nog meer functies te geven. ‘Als we één of twee jaar verder zijn, kunnen we misschien een robot ontwikkelen die niet alleen de paprika’s telt, maar ze ook zelf kan plukken’, zegt Warkus.

Prijs

Voor zijn project is Warkus beloond met de Fontys Onderzoeksprijs voor beste bacheloronderzoek. Hij kreeg een bedrag van 1.000 euro.