Straatnaamverwarring: bordjes spreken elkaar tegen

Toegegeven, de Hendrik Consciencestraat is niet makkelijkste straatnaam om correct te spellen, maar in de Blerickse straat hangen op dit moment drie varianten.

Nieuw bordje
Onlangs heeft de gemeente een nieuw straatnaambordje geplaatst in de straat die vernoemd is naar de negentiende-eeuwse schrijver uit België. Hoognodig volgens de bewoners van de straat, want van het oude bordje was niet veel meer over dan een blauw vlak zonder letters. Bij de vervanging is echter een fout gemaakt en is de tweede c vergeten. Er staat nu Hendrik Conscienestraat. Aan de andere kan van de weg is een tweede variant, waar de eerste c ontbreekt en een trema op de e staat: Hendrik Consiëncestraat. Twee van de vier bordjes in de straat zijn dus niet correct geschreven.

In Blerick is nog een trema-fout te vinden. Wie vanuit de Hendrik Consciencestraat naar het Blerickse centrum rijdt komt over de rotonde Onder de Wieën. Op de rotonde is op een van de vier aanwezige bordjes juist een trema vergeten.

Jacob/Jakob
Ook in de centrumwijk Q4 wordt niet consequent omgesprongen met de spelling van de straatnamen. Het pleintje Achter Sint Jacob is eenmaal correct en eenmaal met een k gespeld op de straatnaamborden.

Niet eerste keer
Het is niet de eerste keer dan er meerdere spellingsvarianten worden toegepast op straatnaambordjes. In het verleden werd de Blerickse Molièrelaan zelfs op vier verschillende manieren geschreven.

De gemeente laat in een reactie weten dat het maken van de bordjes mensenwerk is en dat daar soms fouten worden gemaakt. De verkeerd gespelde bordjes worden zo snel mogelijk vervangen.