advertentie

Stimulans voor cultuur in Venlose wijken

Met het aantrekken van kwartiermaker Sikko Cleveringa gaat het Cultuurplatform Venlo van start. Dat betekent een impuls voor cultuur in de wijken.

Theater De Maaspoort, Kunstencentrum Venlo, Bibliotheek Venlo, Limburgs Museum en Poppodium Grenswerk werken in het cultureel platform samen. Doel is mensen in de wijken beter te bereiken. 'De focus ligt op wijken met inwoners met een lager inkomen', zegt Cleveringa. In een actieplan dat de titel Cultuurimpuls voor Venlo heeft meegekregen ligt de focus op culturele projecten voor scholieren, ouderen en talenten in de wijken. 'Want er is veel talent, maar dat is vaak nog onbekend met de mogelijkheden die er zijn bij grote culturele instellingen als een poppodium', zegt Cleveringa.

Subsidies

De komende vier jaar moet er jaarlijks zeker 1,5 ton beschikbaar zijn voor deze cultuurinitiatieven in de wijken. En dat is slechts een begin. 'Mijn ervaring met soortgelijke projecten is dat wanneer zaken gaan lopen en resultaten worden geboekt ook landelijkse subsidies beschikbaar komen. Geld wordt niet het probleem', zegt Cleveringa die als projectleider ervaring heeft met soortgelijke initiatieven in het hele land. Tot het einde van dit jaar is hij in Venlo werkzaam, het is de bedoeling dat hij dan wordt opgevolgd door een kwartiermaker die bekend is in de regio Venlo.

Bezuinigingen

Over het Cultuurplatform wordt al jaren gesproken. Eind vorig jaar lag het actieplan voor meer cultuur in de wijken al klaar. Cleveringa erkent dat de Venlose culturele instellingen lang hebben geworsteld met hun rol in het platform. 'Ook de bezuinigingen op cultuur hebben ervoor gezorgd dat er lang onzekerheid was', zegt Cleveringa. Bang voor nieuwe bezuinigingen op cultuur is hij niet. 'Als wij het college en gemeenteraad in dit verhaal kunnen meenemen, ben ik ervan overtuigd dat dit project aan het einde van dit jaar overeind blijft staan.'

advertentie

Lees ook deze artikelen