Sterkere terugloop leerlingen OGVO: miljoenenbezuiniging nodig
Het leerlingenaantal op de drie Venlose middelbare scholen loopt veel sneller terug dan eerder werd aangenomen. Dit betekent dat er door scholenkoepel Onderwijsgemeenschap Venlo en Omstreken (OGVO) komend jaar 2,5 miljoen extra bezuinigd moet worden.
Dat schrijft de gemeente in de beantwoording op vragen van GroenLinks. De gemeente laat weten dat de daling van de leerlingenaantallen sterker is dan de demografische krimp. ‘OGVO concludeert dat zij minder aantrekkelijk is geworden voor potentiële leerlingen en ouders, uit de gemeente Venlo maar ook uit buurgemeenten’, zo staat te lezen.
324 leerlingen minder
Het lopende schooljaar (2021-2022) zijn er al vijftig leerlingen minder dan waar rekening mee werd gehouden. Het schooljaar 2022-2023 worden nog eens 274 leerlingen minder verwacht dan volgens de eerdere prognose. Aangezien scholen een vast bedrag krijgen per leerling voor de bekostiging van het onderwijs, moet de scholenkoepel het doen met ruim 2,5 miljoen euro minder dan was begroot.
30 fte minder
OGVO moet daarom snijden in de formatie. Directeur Roy Palmen schat dat er ongeveer dertig voltijdbanen gaan verdwijnen. In de interne nieuwsbrief laat hij weten dat er op korte termijn geen drastische veranderingen plaatsvinden en dat niemand hoeft te vrezen voor zijn baan. Hij schrijft dat de krimp kan worden opgevangen door dekking uit incidentele middelen en natuurlijk verloop.
Daarbij moet worden opgemerkt dat in 2019 en 2020 al 35 voltijdbanen zijn verdwenen, toen zijn veel oudere werknemers met voordelige regelingen eruit gegaan. Bovendien moet er na de 2,5 miljoen van komend jaar volgens de prognoses in 2023 nog eens 2,2 miljoen en in 2024 nog 1,1 miljoen bezuinigd worden.
Daling bekend
Dat het aantal leerlingen binnen Onderwijsgemeenschap Venlo en Omstreken (OGVO) tot 2030 zou dalen was al langer bekend. Onlangs presenteerde de scholenkoepel een deel van haar toekomstplannen op het gebied van huisvesting. Hierin werd al gesteld dat er in 2030 nog 5.000 leerlingen over zijn. Nu zijn dat er nog ruim 5.700. Er werd in die voorspelling pas rekening gehouden met een sterke daling vanaf 2025. De onderwijskoepel moet daarom sneller bezuinigen.
Nieuwbouw
Op basis van de eerdere prognoses is een businesscase opgesteld en een huisvestingsplan gemaakt dat voorziet in gedeeltelijke nieuwbouw en verbetering van de overige schoolgebouwen. Hiervoor vraagt OGVO de gemeente om garant te staan voor een lening van zestig miljoen euro.
Financieel ‘in control’
Het college neemt deze week een officieel besluit over deze garantstelling. De gemeenteraad kon eerder deze maand vragen stellen over het plan en wijzigingen voorstellen. Een belangrijke voorwaarde van het gemeentebestuur om goedkeuring te geven is dat de organisatie van de onderwijskoepel zijn zaakjes financieel op orde moet hebben. De nieuwe cijfers veranderen daar vooralsnog niets aan. Zowel OGVO en de gemeente geven aan dat de businesscase nog altijd solide is. De sterkere daling valt binnen een geaccepteerde onzekerheidsmarge van tien procent.
Te weinig aandacht voor onderwijs
In de gemeenteraad werden woensdagavond nog enkele adviezen gedaan richting college. Luud Pieko van EENLokaal zag dat de concurrentiepositie van OGVO achteruit is gegaan. Hij concludeerde dat OGVO te weinig investeert in het product onderwijs. Meer marketing is volgens Pieko daarom nodig. ‘De vraag van de klant, de leerling, heeft te weinig aandacht in de strategische plannen’, zo stelde hij.
Controle
Meerdere partijen hadden bovendien vragen over de controle die het gemeentebestuur nog heeft na de goedkeuring voor de garantstelling. ‘In het verleden is vaker aangetoond dat in het onderwijs optimistische toekomstscenario's overheersen.’ zei John Spijksma namens de PvdA. ‘Hoe houden wij grip nadat we dit besluit hebben genomen?’
Gemeenschappelijke medezeggenschapsraad
Wim Janssen van GroenLinks stelde na de beantwoording van de eerdere vragen niet gerust te zijn over de betrouwbaarheid van de businesscase. Hij stelde daarom een halfjaarlijks overleg voor van de gemeente met het bestuur, Raad van Toezicht en de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (GMR). Dit voorstel werd positief ontvangen door onderwijswethouder Frans Schatorjé.