advertentie Truck support Header

Steenmetz wil geen slaande deuren, maar een vertrek door de voordeur

De reacties van op haar afscheid van de Venlose politiek waren warm en overweldigend. 'Voor mezelf schept dat wel rust', spreekt Marianne Steenmetz die afgelopen weekend bekendmaakte niet langer verkiesbaar te zijn voor de VVD.

Steenmetz dacht in maart nog na over een eventueel lijsttrekkerschap. Was tot afgelopen weekend nog fractievoorzitter van de liberalen in de Venlose gemeenteraad. En is nu -voorlopig althans- klaar met haar politieke carrière. Ze heeft zich van de kieslijst laten halen en trok zich terug als fractievoorzitter. Ze voelt zich niet langer gewenst door de huidige partijleiding en is kritisch over de koers die momenteel gevolgd wordt. Maar verwacht niet dat ze met modder gaat gooien. 'Ik ga niet vertrekken met slaande deuren, dat is ook nergens voor nodig.' 

Nummer 7

Dat betekent niet dat Steenmetz niet kritisch is over de huidige gang van zaken binnen de partij. 'Ik zie dat de kieslijst te weinig divers is en vind dat de boodschap waarmee de verkiezingen in wordt gegaan te negatief is', spreekt Steenmetz die binnen de eigen partij een bewogen jaar meemaakte. In maart diende zich met Statenlid Leon Bastiaans een nieuwe lijsttrekker aan die bovendien kritisch was op het functioneren van de huidige raadsfractie. De fractie waarvan Steenmetz vanaf 2019 fractievoorzitter is. Lang twijfelde de politica of ze ook een gooi ging doen naar het lijsttrekkerschap, uiteindelijk koos ze voor rust in de partij en zag ze af van een strijd om de eerste plek op de kieslijst. Bij de recente presentatie van de kieslijst bleek voor Steenmetz de zevende plek te zijn weggelegd. Voor haar het teken dat de huidige partijleiding eigenlijk niet met haar verder wil.

Eer aan zichzelf

'Plek zeven zou je een verkiesbare plek kunnen noemen, maar het is voor mij een duidelijk signaal. Ik heb me de afgelopen periode vind ik behoorlijk stevig ingezet voor de partij en Venlo. Ik wilde graag samenwerken, maar door mij op een zevende plek te zetten wordt mij duidelijk dat de mensen die de lijst samenstellen dat niet willen. Dan hou ik liever de eer aan mezelf.' 

Twijfel

Steenmetz noemt zich een liberaal in hart en nieren en kwam  in 2018 in de gemeenteraad. Een jaar later werd ze dus fractievoorzitter van de partij die na die verkiezingen van 2018 na lange tijd niet meer mocht meeregeren in Venlo. 'Dat was in het begin heel moeilijk. Zeker omdat alles rond de VVD gewend was om mee te besturen. We moesten opkrabbelen en ons opnieuw uitvinden. Voor mijn gevoel was ik daar goed mee bezig met de fractie', spreekt ze. Ze blijft ook lid van de partij, maar weet nog niet of ze ook daadwerkelijk op de VVD gaat stemmen bij de raadsverkiezingen in 2022. 'Maar als ik ga stemmen zal dat op de VVD zijn', klinkt het.