advertentie Truck support Header

Steenmetz trekt zich terug van VVD-kieslijst

Marianne Steenmetz van de VVD trekt zich terug van de kieslijst en stopt per direct als fractievoorzitter. In een verklaring toont ze zich kritisch op ontwikkelingen binnen de partij.

Steenmetz zegt zich niet te herkennen in de koers, de samenstelling van de kieslijst en in de toon van de campagne. ‘De VVD Venlo heeft besloten een andere koers te willen varen waarin ik me niet herken. Niet in de samenstelling van de kieslijst, die veel te eenzijdig is. Niet in de toon van de campagne die veel te negatief is. Venlo is niet verloederd, de maatschappelijke samenhang is niet verdwenen. Er kunnen wel heel veel zaken verbeterd worden, en in mijn rol was ik daar met volle overgave mee aan de slag’, schrijft Steenmetz in de verklaring. 

Zevende plek

Eén van de zaken die haar specifiek tegen de borst stoten, is dat er maar twee vrouwen op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezing staan. Dat waren er drie inclusief Steenmetz. Steenmetz zegt haar eigen plek te interpreteren als signaal dat haar inbreng niet gewaardeerd wordt: ‘Er wordt geen waarde gehecht aan continuïteit tussen huidige en volgende fractie en dat het bij de VVD Venlo belangrijker is ‘wie je kent’ dan ‘wie je bent’.’ In een toelichting op haar besluit laat ze telefonisch weten dat de zevende plek voelt alsof ze aan de kant wordt geschoven. 

Fractievoorzitterschap 

Steenmetz legt ook het fractievoorzitterschap in de gemeenteraad per direct neer. Volgens haar is dat om de fractie de kans te geven voor te sorteren op de nieuwe koers. Inge Simons is de vice-fractievoorzitter. Formeel zou zij de nieuwe leider in de raad worden. Zij staat als tweede op de conceptkieslijst. De fractie vergadert morgenavond over de vacature.