advertentie

Steeds meer AED's en reanimatievrijwilligers in Venlo

De aantallen AED's en reanimatievrijwilligers in Venlo blijven stijgen. Maar volledig dekkend is het reanimatienetwerk in de gemeente nog niet.

Hoewel inmiddels meer dan één procent van de mensen in de gemeente staat geregistreerd als reanimatievrijwilliger, kan het altijd beter. Dat zegt Boy Kolman van de stichting Hart voor Venlo, die zich inzet voor een dekkend netwerk van AED's en vrijwilligers. 'Volledige dekking in Groot Venlo is nog niet gehaald.'

In de kernen Lomm en Boekend gaat het uitstekend. Daar waren in 2018 3,4 procent (Lomm) en 2,65 (Boekend) van de inwoners opgeleid om hulp te verlenen bij een hartstilstand. Ook in de andere kernen zoals Arcen, Belfeld, Velden en 't Ven gaat het goed.

Knelpunten

Er zijn ook knelpunten, zoals Smeliënkamp in Blerick, Venlo-centrum en Genooi. Met name in het relatief nieuwe gebied rondom de Zoutmetersstraat en de Rummerkampstraat is het nog aanpoten geblazen voor Hart voor Venlo. Daar hangt nog geen AED en wonen weinig reanimatievrijwilligers. 'We proberen hier mensen warm te maken om het voortouw te nemen', zegt Kolman. 'Er hangt wel een AED bij de Witte Kerk maar die hangt voor dit gebied te ver weg. We zouden er hier graag één of twee zien. Probleem is hier ook dat er weinig bedrijven zijn en die zijn vaak eerder bereid zo'n AED aan hun pand vast te maken. Het apparaat heeft stroom nodig en niet iedere bewoner wil zo'n ding aan huis.'

Buurt in actie

In Venlo-Oost groeide zowel het aantal AED's als reanimatievrijwilligers dit jaar fors. Na een hartstilstand aan het Herderstasje kwam de buurt in actie. Buurtbewoners zamelden zelf geld in voor een AED en 75 mensen volgden de cursus om reanimatievrijwilliger te worden. In die wijk nam Jenny van Oorschot het voortouw en inmiddels hangt het apparaat aan haar huis. Bekijk hier haar verhaal: