Stadsicoon Geer van der Veer (86) overleden

De stad Venlo verliest een van zijn markantste inwoners: Geer van der Veer overleed zondag onverwacht op 86-jarige leeftijd.

Idderein zaet 't, Mister Schinkemerret, eigenzinnig voorzitter van de stichting Bronzen Beelden. Omschrijvingen die maar op één Venlonaar van toepassing kunnen zijn: Geer van der Veer. Toen hij zich in 1962 met zijn winkel in de Venlose binnenstad vestigde hield hij zichzelf naar eigen zeggen één ding voor: binnen twee jaar moest iedere stoeptegel in die binnenstad 'Hallo Geer' zeggen wanneer hij voorbijkwam.

Etaleur

Als jonge jongen werd Van der Veer getest door het arbeidsbureau, de uitkomst was weinig verrassend. Van der Veer zou iets artistieks moeten doen, maar omdat daar geen droog brood mee was te verdienen en hij na de vroege dood van zijn vader mede verantwoordelijk was voor de kostwinning leerde Van der Veer een vak. Hij werd etaleur, en een niet onverdienstelijke zoals hij zelf vaker memoreerde. Maar op zoek naar meer zekerheid voor zijn eigen gezin, werd hij in 1962 dus winkelier. Aanvankelijk verkocht hij artikelen voor etaleurs, vanaf de jaren zeventig ging hij zich steeds meer toeleggen op feestartikelen en carnavalskleding. 

Prinsenkamertje

Dat bleef hij doen tot hij in 2018 zijn winkel overdroeg aan een volgende generatie. De naam op de gevel bleef onveranderd, hoe kan het ook anders. Versierhoes Geer van der Veer was een begrip geworden. De ondernemer was met zijn kleurrijke kleding en zorgvuldig scheef geknipte bakkebaard jarenlang zijn eigen uithangbord geweest. Het kamertje boven de winkel was het domein van Van der Veer. Door de ondernemer zelf omgedoopt tot prinsenkamertje waar hij zijn orders verwerkte, zijn reclamefolders maakte, de persmappen met versieringen voor zijn Schinkemerret samenstelde en werkte aan zijn prinsenmutsen. Vanuit de hele regio wisten de carnavalsverenigingen hem te vinden, zelfs Duitsers deden zijn prinsenkamertje aan.

Beelden

De winkel bestierde hij jarenlang met zijn vrouw Jeanne als zijn rechterhand, haar overlijden in 2017 was dan ook een grote klap voor hem. Maar Van der Veer ging door. Met de winkel, het organiseren van de Schinkemert wat hij meer dan veertig jaar deed en met zijn werk voor de Stichting Bronzen Beelden Venlo. Ooit in de jaren tachtig opgericht om de Jodenstraat te voorzien van beelden van bekende stadsfiguren. En de laatste jaren weer actief om de Jodenstraat te voorzien van beelden van iconen als Frans Boermans en Sef Cornet. Momenteel wordt er gewerkt aan een nieuw beeld van Pienda Wullem. De werkzaamheden voor de Schinkemerret en het voorzitterschap van de beeldenstichting gaven hem energie, zo zei hij zelf. Energie om tot het allerlaatste moment actief te zijn voor zijn geliefde Venlo. De stad waar iedere stoeptegel de naam Geer van der Veer kent.

--

Omroep Venlo volgde Geer van der Veer vorig jaar tijdens de 42ste editie van de Schinkemerret.