Voedselbank waakzaam met wintermaanden op komst
Het aantal gezinnen dat gebruik maakt van de Voedselbank Venlo is stabiel en toch blijft de nieuwe voorzitter Stephan Lesterhuis alert. Vorig jaar was er in de winter een grote stijging te zien.
Bij de Voedselbank Venlo bereiden ze zich voor op weer zo'n scenario. Daarnaast is er de ambitie om te komen tot een gezonder aanbod.
Piek
'Rond deze tijd vorig jaar gingen de aanmeldingen door het dak', vertelt Lesterhuis. 'Vanaf ongeveer mei dit jaar is de situatie weer stabiel.' Waar dat aan ligt, is volgens de voorzitter goed te verklaren. 'De wintermaanden zijn duur, de stijging in de energierekening overrompelt veel huishoudens. Ook zijn ze afhankelijk van toeslagen en het overheidsbeleid.'
De voedselbank houdt rekening met een nieuwe piek, toch heeft Lesterhuis vertrouwen. 'In die moeilijke tijd heeft ook niemand achter het net hoeven te vissen, dat laten wij met ons team van ruim honderd vrijwilligers niet gebeuren. We voelen nog steeds veel steun. Donaties van bedrijven en particulieren houden ons op de been.'
De graanproducten zullen vaker volkoren zijn.
Stephan Lesterhuis
Minder aanbod
Die donaties zijn hard nodig, omdat supermarkten minder doneren. Dat heeft te maken met duurzaamheid. 'De donaties van supermarkten zijn minder omdat ook zij zuiniger worden om voedselverspilling tegen te gaan', legt Lesterhuis uit. 'Het is een tegenstrijdige situatie, want wij staan niet alleen voor het tegengaan van voedselarmoede maar ook tegen voedselverspilling. Toch hebben wij de supermarkten nodig voor onze ruim vierhonderd huishoudens.'
Gezonde ambitie
'Wij kunnen niet stilzitten op momenten dat de situatie stabiel is, er zijn altijd dingen om te doen en er is genoeg ruimte om te verbeteren.' Eén van die ambities voor dit jaar is de Gezonde Tas. 'Wij willen onze klanten actiever informeren over het belang van gezonde voeding. Uiteindelijk willen wij dit ook laten terugkomen in onze schappen. Zo zullen graanproducten vaker volkoren zijn en wordt de witte rijst vervangen door zilvervlies. Maar de grootste uitdaging is het kunnen aanbieden van gevarieerde groenten en fruit gedurende de wintermaanden, daar zijn we druk mee bezig.'