advertentie Viecuri Mooi

Span herres!

Al sinds jaren lees ik iedere dag verschillende boeken en tijdschriften door elkaar. Af en toe word ik meegesleept en lees ik één boek in een ruk uit.

Zoals nu. Shabby en het wezen van de regenboog is geschreven door Lana Nasser. Het boek heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis. De schrijfster komt uit Jordanië. Ze was bezig met een cursus Nederlands, verzon verhaaltjes over een pratende kat en zette die op papier. Met als resultaat een hartverwarmend boek.

Kat Shabby ontwaakt op het dak van het Hetschnitzel in Hanendam. Ja, ja het Helschriksel in Venlo, de stad van de Jocushaan. Op haar verkenningstochten ontmoet Shabby bij de rivier het beeld van een man van staal. Over de brug in het plaatsje Worteldoek vraagt ze raad aan de kater-die-alles-weet. Het kattenorakel is verslaafd aan melk. Op het dak van een gebouw dat met planten is bekleed, belandt een olifant. In sommige dieren, meinde ik bestaande personen te herkennen. Dat is aevel toeval, heeft de schrijfster laten weten.

Iets anders. Weet je welke Venlose uitdrukking ik al in tijden niet meer heb gehoord? Span herres! Het is een uitroep die zoveel betekent als: kijk nou eens! Afgelopen woensdag schoot het me ineens weer te binnen. Ik kreeg een rondleiding door de nieuwbouw, die je ziet als je over de Krefeldseweg ’t stedje inrijdt. Achter de kruising met de Hertog Reinoudsingel en Gasthuiskampstraat staat de uitbreiding van Full Account. Het is een in het oog springend rond pand, dat bekleed is met spiegelend rvs. Architect Jan Hermkes heeft zich laten inspireren door het gebouw van Frank O. Gehry in de oude haven van Düsseldorf.

Op Facebook wordt naar aloude Venlose traditie al flink genäöld. De gevel zou automobilisten verblinden. Er wordt schande van gesproken. Onbegrijpelijk dat de gemeente er toestemming voor heeft gegeven. Unne daag neet genäöld, is unne daag neet gelaef. Aevel… door de krommingen van de panelen breekt het zonlicht en wordt niemand verblind. De gevel weerspiegelt de dynamiek van ’t stedje en zuigt het buiten naar binnen, hoorde ik tijdens de rondleiding. In de nieuwbouw komen kantoren. De bovenverdieping met een groot, naar buitenspringend raam wordt een ontmoetingsruimte.

Venlo is niet ruim bedeeld met controversiële, eigentijdse architectuur. Dit is dus interessante verrijking van het stadsbeeld. Ik zou willen roepen: Span herres!

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx