advertentie Viecuri Mooi

SP wil opheldering over inhuur manager gemeente

De SP heeft vragen gesteld aan het stadsbestuur over de inhuur van de interim-manager sociaal domein Jan Hijzelendoorn. Bij die inhuur overtrad Venlo de Nederlandse en Europese wet, zo bleek eerder uit onderzoek van Omroep Venlo.

Ton Heerschop heeft namens de SP-fractie vragen ingediend. Hij wil onder meer weten wanneer het college van B en W wist dat de begrote 150.000 euro om Hijzelendoorn in te huren niet genoeg bleek te zijn. Heerschop wil daarnaast antwoord op de vraag waarom het college er toen voor koos om het contract met Hijzelendoorn te verlengen in plaats van alsnog over te gaan tot een aanbesteding. 

Miljoenentekort

Hijzelendoorn werd voor het eerst in 2017 ingehuurd door Venlo om de miljoenentekorten in het sociaal domein op te lossen. Zodra de totale som van de kosten bij een inhuuropdracht boven een bepaalde drempel komt, moet een gemeente die opdracht Europees aanbesteden. Venlo erkende in april 2018 die drempel te gaan overschrijden, maar besloot om toch niet aan te besteden maar het contract met het bedrijf van Hijzelendoorn te verlengen. Daarmee overtrad Venlo Europese wetgeving.

Aanbeveling

Heerschop wil weten of dit besluit is overgedragen aan het nieuwe stadsbestuur, dat in mei 2018 is aangetreden. Ook wil het SP-raadslid weten of leden van het college een aanbeveling hebben gedaan ten aanzien van Hijzelendoorn en onder wiens verantwoordelijkheid contact met hem is gelegd.

De gemeente wilde eerder ondanks herhaalde verzoeken niet reageren op het onderzoek van Omroep Venlo. Burgemeester Antoin Scholten zei afgelopen vrijdag in Nedinscoplein niks verkeerd te hebben gedaan bij de inhuur van Hijzelendoorn.