Sjepengkop

Gisteren uitvoerig gebeld met onze man in Egypte. Nee, niet het land van de piramides en kamelen. We hebben het over buurtschap Egypte bij Tegelen. Bekend van het smalspoor en in deze tijd van het jaar ook van de wilde zwijnen.

Voor wie aan vliegangst lijdt of aan heimwee, is het een zegen om in ’t stedje te wonen. De wereld is groot, maar hier wordt hij klein. We kunnen op een en dezelfde dag een reis maken door America (Horst), Oostenrijk en Californië (Grubbenvorst), Siberië (Maasbree), Zand-Arabië (Genooy) en Egypte en Klein Zwitserland (Tegelen). In de Venlose binnenstad vinden we bovendien het Kremlin, de Picardie en Klein Italië. Op de Groote Heide zou een terrein De Moskou heten, in de Doolhof staat een compacte versie van Jeruzalem. Waarom zouden we nog op vakantie gaan?

Egypte, alzoeë.

Cees Rullens woont er, de gepassioneerde regisseur. Er zijn veel mensen getroffen in hun beroepsuitoefening door corona, Cees is een van hen. De Venlose revue en de Passiespelen moesten worden uitgesteld. Voor mensen met een antenne gericht op het bovennatuurlijke, is er misschien een relatie tussen de titel van de revue en de pandemie: De vlook van Hölster Heinke. Dit aevel terzijde. De repetities ervoor waren in een vergevorderd stadium. De doorloop stond al haos op stapel. Vervolgens kwam corona. Repetities met tachtig mensen in een zaal zijn nu uitgesloten. Het is wachten op veiligere tijden. Over de Passiespelen is Cees Rullens optimistischer. Er zijn één-op-één repetities. Het opbeurende nieuws is, dat Christus al ondervonden heeft hoe het is om aan het kruis te gaan en de berouwvolle Judas zich al een keer opgehangen heeft. Daar knapt een mens van op, toch? Binnenkort oefent ozze leeve hieër de tocht op een ezel. Het is een hele kunst om te blijven zitten.

Ondanks de tweede en mogelijk zelfs de derde coronagolf, blijft de premièredatum van 18 april voorlopig staan. Vanwege de beperkingen mogen er aevel stukken minder bezoekers in De Doolhof. De grote koorwerken, die kenmerkend voor de Passiespelen, krijgen een andere opzet. We hebben onze man in Egypte gevraagd of hij er geen sjepengkop van krijgt. Een sjepengkop? Een punthoofd. Nee, daar heeft hij absoluut geen last van. Er zijn momenteel ernstigere zaken dan het uitstel van voorstellingen. En vroeg of laat komen die toch en zullen alle mensen, met wie hij samenwerkt, doen wat ze het liefste doen. Een prachtige voorstelling verzorgen voor het publiek.

Wies ’t aevel weer ens is,
Sef Derkx