advertentie Viecuri Mooi

Silent disco bezorgt demente ouderen mooi muziekmoment

Muziek kan van grote waarde zijn voor mensen met dementie. Irene Rikken houdt daarom silent disco's.

Hollandse hits, carnavalsnummers of U2, demente ouderen kunnen kiezen welke muziek ze te horen krijgen. Met tien koptelefoons gaat Irene Rikken de verzorgingshuizen langs om voor mooie muziekmomenten te zorgen. Woensdagmiddag was ze bij Maria Auxiliatrix.

Carlalala
'Mijn moeder heeft ook Alzheimer en kan enorm genieten van muziek', zegt Rikken. 'Dan zie ik de ontspanning en een brede glimlach. Ik gun heel veel mensen met dementie dat leuke moment. Vandaar dat ik dit initiatief ben gestart.' De naam van de silent disco is Carlalala, een verwijzing naar haar moeder Carla en het meezingen met de muziek.

Donatie
Van mensen die willen dat Rikken met de silent disco langskomt, verwacht ze alleen dat ze een donatie doen aan Alzheimer Nederland.

Wereld Alzheimer Dag
Vrijdag is het Wereld Alzheimer Dag. Daar wordt in Limburg uitgebreid bij stilgestaan. Op station Venlo wordt in de ochtendspits een ‘vaccin’ tegen dementie uitgedeeld aan treinreizigers. De bewustwordingscampagne ‘We zijn zelf het medicijn’ wil mensen laten inzien dat ze met kleine aanpassingen in hun dagelijks leven de kans op dementie op latere leeftijd kunnen verkleinen.