Seniorenomroep Venlo klaar voor de toekomst
Na een moeilijk jaar staat de Seniorenomroep Venlo in de startblokken om nieuwe programma’s te maken. De omroep verzorgt podcasts en radio- en televisieprogramma's voor ouderen in verzorgingscentra in de gemeente.
De seniorenomroep is ontstaan uit de voormalige Tegelse Zieken- en Bejaardenomroep (TZBO). De TZBO werd midden jaren zestig opgericht als huisomroep in het voormalige ziekenhuis in Tegelen. Het doel was om programma’s te maken voor de patiënten in het ziekenhuis en de bejaarden in 't Peske in Tegelen.
Martinushof
Door het vertrek begin jaren tachtig van het ziekenhuis uit Tegelen viel een belangrijke groep luisteraars weg. En na de sluiting van verzorgingshuis Martinushof belandde de TZBO in zwaar weer. Twee jaar geleden veranderde de omroep van naam. Door de naam Seniorenomroep Venlo aan te nemen hopen de vrijwilligers een grotere doelgroep te bereiken.
Hele gemeente
Dat plan lijkt te slagen, zegt voorzitter Jacques Maas. ‘We maken nu programma’s voor vier verzorgingscentra in de gemeente. Die liggen vooral buiten Tegelen. We zijn nu dus veel meer dan een Tegelse omroep.’ De omroep moet ook verder kijken dan Tegelen. De organisatie is financieel afhankelijk van de programma’s die worden gemaakt. Hoe meer programma's hoe meer geld in kas.
Toekomst
Financieel is de omroep nu gezond, maar dat is geen garantie voor de toekomst, zegt Maas. ‘We zijn nu nog gehuisvest in ‘t Peske in Tegelen. Hier moeten we in juli 2025 weg, omdat het gebouw gesloopt wordt. We hebben nog geen vervangende huisvesting, daarover zijn we in gesprek met Antares. We hopen dat we daar uit gaan komen, belangrijk is dat het betaalbaar is voor ons.’
2025
Als de omroep na 2025 een nieuw onderkomen heeft, ziet de toekomst er goed uit, denken ze in Tegelen. ‘We hebben nu zo’n twintig actieve vrijwilligers, daar maken we onze programma’s mee. Dat gaat goed’, zegt Maas. ‘We hebben afgelopen jaar helaas wel twee belangrijke steunpilaren van de omroep verloren, maar daar zijn gelukkig wel weer vier vrijwilligers voor teruggekomen. Dus we zien de toekomst met vertrouwen tegemoet.’
Waardering
Ook de vrijwilligers hebben het naar hun zin in Tegelen, zegt programmamaker Huub Beeren. Zelf maakt hij een Duitstalig radioprogramma bij de omroep. ‘De luisteraars waarderen de muziek die ik draai. Ik probeer muziek te draaien van artiesten uit de jaren zestig. Duitse muziek was in die tijd erg populair en de mensen van toen zijn de ouderen van nu’, aldus de ervaren programmamaker.
Voldoening
Ook Fred Verheijden is blij met zijn werk bij de omroep. Verheijden is een van de vier nieuwe gezichten van de omroep. Elke maand stelt hij een programma samen met beelden die herkenbaar zijn voor de oudere doelgroep. Dat doet hij met veel plezier. ‘Het is mooi om iets te kunnen betekenen voor anderen. De mensen die naar onze programma’s kijken kunnen niet overal meer naartoe gaan. Het is mooi dat wij hen met onze beelden een paar uur kunnen opvrolijken. Dat werk geeft mij voldoening.’