advertentie Delta Fiber week 49 header

Schoorsteen blijft staan als herinnering aan Martinushof

Op het sloopterrein van het voormalige Martinushof staat een opvallende dissonant: een metershoge schoorsteen die nu een beschermde status krijgt. Het bouwwerk blijft staan als herinnering aan het voormalige ziekenhuis.

'De schoorsteen heeft geen status als monument, maar is wel karakteristiek. Met de ontwikkelaar van de locatie Martinushof is afgesproken dat de schoorsteen niet wordt gesloopt', laat een woordvoerder van de gemeente Venlo in een schriftelijke reactie weten. 

Zeldzaamheidswaarde

Het voormalige ziekenhuis van Tegelen en latere verzorgingshuis Martinushof moest plaatsmaken voor een nieuwbouwplan dat voorziet in de komst van een supermarkt en woningen. Over de schoorsteen die hoorde bij het aangrenzende ketelhuis werd nooit gesproken, maar die blijkt dus wel degelijk bijzonder genoeg om te behouden. 'In de vakliteratuur is de schoorsteen aangemerkt als karakteristiek object voor de naoorlogse wederopbouwperiode', schrijft de gemeente nu aan Omroep Venlo. 'De schoorsteen is opgetrokken in twee kleuren baksteen, heeft versieringen in het metselwerk, is zorgvuldig vormgegeven en heeft stijlkenmerken van de Delftse School. Vanwege de vierkante vorm heeft de schoorsteen een zeldzaamheidswaarde', aldus Venlo.