advertentie

Scholten wil in toekomst sneller ingrijpen bij excessen in horeca

Antoin Scholten wil in de toekomst beter en sneller ingrijpen als horecaondernemers zich niet aan de coronaregels houden. Dat zei de burgemeester vanavond in Nedinscoplein.

Scholten sloot afgelopen zondag café De Galerie in Venlo, nadat die kroeg eerder al twee waarschuwingen had gekregen. In september moest De Witte al tijdelijk dicht. Sinds woensdag zijn alle cafés en restaurants vanwege de landelijke gedeeltelijke lockdown gesloten, maar de burgemeester wil horecagelegenheden die lak hebben aan de regels sneller aanpakken als de lockdown er straks opzit. Hij heeft dat vanmiddag ook besproken in het overleg met de Venlose afdeling van Koninklijke Horeca Nederland.

Naming and shaming

Ook onder ondernemers die zich wel aan de regels houden, bestaat er veel ergernis over de excessen in een klein aantal kroegen. 'In zijn algemeenheid is het heel goed gegaan de afgelopen maanden. De horeca heeft zijn stinkende best gedaan. Alleen zijn er een paar die nooit leren en dat kennelijk ook niet willen. We gaan bedenken hoe je het met naming and shaming voor elkaar kunt krijgen dat iedereen zich aan de regels houdt', aldus Scholten.

Onderscheid

Wat Scholten betreft hadden de restaurants deze week niet hoeven sluiten. De voorzitter van de veiligheidsregio, die ook in het Veiligheidsberaad zit, adviseerde om op dat gebied het OMT-advies te volgen en een onderscheid te maken tussen cafés en restaurants. Het kabinet legde dat advies naast zich neer en besloot één lijn te trekken.

Mazen in de wet

Hotels zijn nog wel open en mogen ook eten serveren aan hotelgasten. Hotel Wilhelmina biedt nu overnachtingen aan voor twintig euro als mensen voor de gebruikelijke prijs komen dineren. Een maas in de wet, die ondernemers op meerdere plekken in het land gebruiken. Scholten gaf in Nedinscoplein aan dat dit niet de bedoeling is. Toch gaat hij niet handhaven, omdat het officieel niet tegen de regels is.