advertentie Obesitas site week 40 en 41

Scholten over inhuur manager: 'We hebben niks verkeerd gedaan'

Burgemeester Scholten zegt dat de gemeente 'niks verkeerd' heeft gedaan bij de inhuur van de interim-manager, die in 2017 het miljoenentekort in het sociaal domein moest oplossen. Uit onderzoek van Omroep Venlo bleek dat de gemeente bewust de Nederlandse én Europese wet overtrad.

Scholten deed zijn opmerkingen vrijdagavond in het programma Nedinscoplein van Omroep Venlo. 

'Afwijken mag'

Volgens de burgemeester is afwijken toegestaan wanneer dat nodig is. 'We zaten in een enorme crisis. Deze "brandweercommandant" heeft dat opgelost en hij heeft het geld terugverdiend. In zo'n situatie mag er afgeweken worden van de regels', zegt Scholten die ook verwees naar de goedkeuring van de accountant. Diezelfde accountant maakte in zijn verslag een opmerking dat hier regels werden overtreden, maar daar ging Scholten in zijn reactie aan voorbij. 'Het aannemen van deze interim-manager was de beste keuze die het college had kunnen nemen.'

De resultaten van de interim-manager staan echter niet ter discussie. De gemeente overtrad de regels bij de procedure die gevolgd is om de interim-manager aan te stellen. Het college heeft ook zelf toegegeven dat hierbij de wet is overtreden. De gemeente staat niet boven de wet. Afwijken van het eigen inkoopkader mag, maar dit geldt zeker niet voor de (Europese) wet. Hierin moet de gemeente gewoon de regels volgen. Want als de gemeente burgers aan de wet wil houden, moet zij zelf het goede voorbeeld geven.

Druk met corona

De gemeente is meerdere keren gevraagd om te reageren op het onderzoek. Omroep Venlo kreeg wel antwoord op vragen, maar een officiële reactie op de resultaten bleef tot vrijdagavond uit. Nu wilde Scholten wél reageren. De reden dat hij eerder niet wilde reageren op het onderzoek zou zijn omdat hij het druk had met de coronacrisis.