Schiet de starterslening zijn doel voorbij?
Tot welk aankoopbedrag kun je aanspraak maken op een starterslening? Die vraag staat morgenavond centraal in de gemeenteraad als het onderwerp op de agenda staat.
Venlonaren die hun eerste huis kopen kunnen gebruik maken van een starterslening. Nu ligt de maximale aankoopsom op 230.000 euro. Koop je een huis voor dat bedrag, dan kun je bij de gemeente een lening van 30.000 euro krijgen. Die grenzen worden als het aan de wethouder ligt, opgerekt. De starterslening is onderdeel van een provinciale verordening en om beide op één lijn te krijgen, zou de maximale aankoopsom verhoogd moeten worden naar 245.000. Het maximaal te lenen bedrag stijgt dan ook, naar 49.000 euro.
Prijsstijgingen
Meerdere fracties in de gemeenteraad zetten hier hun vraagtekens bij. Zij vrezen dat het instrument de huizenprijzen verder doet stijgen. Stefan Hügues van de SP stelt de starterslening in zijn geheel ter discussie. 'Het is een construct uit de jaren negentig', zegt Hügues. 'Het drijft de prijzen alleen maar verder op.' Ook GroenLinks en de PVV zijn die mening toegedaan. Donald Fijnje, fractievoorzitter van de PVV, vindt dat het maximale bedrag van 230.000 prima is. 'Ik gun iedereen een woning, maar als je het bedrag verhoogt ga je mensen in de problemen brengen', zegt Fijnje. 'We hebben het tien jaar geleden ook gezien, de huizen stonden onder water. De hypotheek was groter dan de waarde van de woning. En dit gaat weer een keer gebeuren, de vraag is alleen wanneer. Dus korte termijn: prima oplossing, lange termijn: grote problemen.'
Nog hoger
Fractievoorzitter Luud Pieko van de grootste coalitiepartij EENLokaal vindt juist dat de maximale grens die bij de starterslening wordt gehanteerd, nog verder omhoog moet. Hij pleit ervoor om de maximale aankoopsom voor de starterslening te verhogen naar minimaal drie ton. 'Als je op Funda kijkt naar de huizenprijzen zie je dat een beperkt deel van de huizen, ongeveer een derde, valt in de prijscategorie tot 245.000 euro. Volgens de eigen verordening moet het aandeel waar de starterslening voor bedoeld is, minimaal twintig procent zijn. Dat halen ze wel, alleen als je de gemiddelde overbieding meetelt, kom je op dit moment niet aan die twintig procent. Met de grens op 245.000 verklein je dus de markt voor de starters en dan heb je het niet over een niveau dat realistisch is voor 2021. Op die manier schiet de regeling zijn doel voorbij', zegt Pieko.
Als starter moet je niet meteen teveel eisen. Als je net van school komt, word je ook niet meteen directeur van een groot bedrijf.
Tom van Loenen (hypotheekadviseur)
Tom van Loenen is oprichter van ikwileenstartershypotheek.nl en maakt veel gebruik van de starterslening voor zijn klanten. Volgens hem schiet de regeling zijn doel juist voorbij door de grens zo enorm te verhogen. 'Vergeet niet waar deze starterslening ooit voor bedoeld is', zegt Van Loenen. 'Namelijk om een starterswoning te kopen. Als ik denk aan een starterswoning denk ik aan een appartement of een tussenwoning. Dat soort woningen is er tot 245.000 euro absoluut te vinden, alleen het aanbod is niet groot genoeg. Dat is het probleem en dat leidt tot de hoge prijzen. Maar als we het hebben over 3 ton of 3,5 ton voor een woning, hebben we het niet meer over een starterswoning. Als je dat kunt betalen, dan hoef je niet je hand op te houden bij de gemeente. Als starter moet je niet meteen te veel eisen. Als je net van school komt, word je ook niet meteen directeur van een groot bedrijf.'
De gemeenteraad vergadert morgenavond over de starterslening en dan wordt duidelijk wat de maximale koopsom voor de lening gaat worden.