advertentie Miso Oriental Header

Schatzoekers aan het werk in het Ald Weishoes

Bij de sloopwerkzaamheden binnen het Ald Weishoes is niet alleen oog voor behoud van monumentale onderdelen van het pand. Ook karakteristieke zaken met emotionele waarde blijven behouden.

Projectleider Marco Baetsen en architect Joost Reijnen gebruiken de term schoonsloop voor de werkzaamheden die voor de deur staan. Het betekent dat het Ald Weishoes zoveel als mogelijk wordt teruggebracht naar de staat uit 1925. Het jaar dat de bekende Venlose architect Jules Kayser leiding gaf aan de grootschalige renovatie van het gebouw.

Enorme klus

Onder de de vlag van Woningcorporatie Antares wordt het Ald Weishoes tot 2022  grondig gerenoveerd. Achterstallig onderhoud wordt weggewerkt en behalve gemeenschappelijke ruimtes gaat het Ald Weishoes ook plaats bieden aan een hostel en studentenwoningen. De renovatieplannen komen van Baetsen en Reijnen. Ze spreken zelf van een enorme klus. 'In meerdere opzichten. Het Ald Weishoes is bijna 3000 vierkante meter groot en kent meerdere historische lagen. En het is een pand waar veel Venlonaren een band mee hebben. Je merkt dat veel mensen nieuwsgierig zijn en over de schouder meekijken. Dat is ook goed wanneer een monumentaal pand als dit wordt gerenoveerd', zegt Baetsen.

Bar

De fase die nu aanbreekt noemt Reijnen schat zoeken. 'We breken bijvoorbeeld een stuk aangebouwde muur af om daaronder de originele muur uit 1925 aan te treffen. Het pand is altijd goed gebruikt, maar de laatste jaren toch vooral als opslagruimte. Nog steeds treffen we oude spullen en foto's aan in het pand. Wat echt waarde heeft, behouden we', legt de architect uit. Dat geldt dus niet alleen voor historische en bouwkundige elementen. 'De bar bijvoorbeeld stamt uit de jaren negentig. Die heeft geen historische waarde, maar wel emotionele. Menigeen heeft daar een biertje aan gedronken en die blijft dus ook behouden.' 

Kelder

De bar, trappen, gemetselde tegeltjes. Het is allemaal veilig ingepakt zodat het tijdens de sloopwerkzaamheden niet beschadigd. De werkzaamheden leggen ook vergeten pareltjes bloot zoals de kelder van het Ald Weishoes. 'In de jaren zestig een bekende soos. We hadden het graag in ere hersteld, maar dat kan anno 2020 niet meer vanwege de strenge veiligheidsmaatregelen', zegt Baetsen. De meterslange wandschildering in de kelder blijft behouden, maar kan dus (nog) niet aan een breed publiek worden vertoond. Om maar aan te geven, niet iedere gevonden schat vindt meteen een groot publiek.